Ανοικτό και σοβαρό είναι το ενδεχόμενο ενίσχυσης και περαιτέρω εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, έπειτα και από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, στα ελληνοτουρκικά.

Η κυβέρνηση, ενδέχεται να κινηθεί σε τρεις άξονες, σε τρία – ουσιαστικά – βήματα. Και αυτά τα βήματα θα γίνουν ταυτόχρονα, για την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος.

Πρώτο βήμα

Το πρώτο βήμα είναι η υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που θα αφορά και τους τρεις κλάδους, πεζικό, αεροπορία και ναυτικό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί συμφωνία με την Γαλλία. Στόχος είναι η άμεση προμήθεια υλικού, το οποίο θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, φαίνεται να προσανατολίζεται το υπουργείο Άμυνας προς την αγορά αεροσκαφών Rafale. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και με άλλες χώρες για την αγορά περαιτέρω αμυντικού υλικού και αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος για την Άμυνα ίσως ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, γίνονται σκέψεις για τον παρακάτω εξοπλισμό:

1. Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4ης γενιάς.

2. Αγορά δύο υπερσύγχρονων γαλλικών Belharra (λιγότερο πιθανό, όχι όμως και απίθανο ενδεχόμενο).

3. Συντήρηση των μαχητικών Mirage 2000-5.

4. Αναβάθμιση 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

5. Απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τους «αόρατους κυνηγούς» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια.

6. Απόκτηση 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, Romeo.

7. Αναβάθμιση 11 ελικοπτέρων Aegean Hawk.

Δεύτερο βήμα

Ο λόγος για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικό και συγκεκριμένα πρόσληψη ΕΠΟΠ 5ετους θητείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον Πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη.

Τρίτο βήμα

Το τρίτο βήμα αποτελεί η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Στόχος εδώ είναι – εκτός από την ενίσχυση της άμυνας της χώρας – η τόνωση της απασχόλησης.

Τεντώνει το σχοινί ο Ερντογάν
Σε καθημερινή βάση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει την ένταση και επιτίθεται σε Ελλάδα, αλλά και Γαλλία.

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ψυχραιμία τα όσα λέγονται και κινείται, καθάρα και μόνο, σε θεσμικό επίπεδο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Τα όσα ακούγονται επιβεβαιώνουν την θέση της Ελλάδας, ότι για την ένταση και την αποσταθεροποίηση της περιοχής ευθύνεται η Τουρκία. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι να παρασύρει την χώρα μας σε ένα θερμό επεισόδιο και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει πλήρης επιφυλακή και αυτοσυγκράτηση από το υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Άλλωστε, το χθεσινό δημοσίευμα της Die Welt, το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος, δεν αφήνει πολλά περιθώρια σκέψης. Μπορεί βεβαίως, ο Ερντογάν να περιοριστεί μόνο στα λόγια και τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr