Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει σε παραγγελία 18 γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς Rafale, αγορά τεσσάρων φρεγατών, ενώ ανακοίνωσε την πρόσληψη 15.000 ΕΠΟΠ σε βάθος πενταετίας.

– διαφ. –

Ακόμη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αγορά τεσσάρων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R από τις ΗΠΑ, τορπίλες και κατευθυνόμενα όπλα για την ΠΑ.

Ακόμη ανακοίνωσε την αγορά Α/Τ πυραύλων, ενώ δήλωσε πως υπάρχει σε εξέλιξη η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας», ανακοινώνοντας έξι εμβληματικές -όπως είπε- αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων:

Την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale
Την απόκτηση 4 φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό 4 φρεγατών ΜΕΚΟ
Την απόκτηση 4 ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo
Την απόκτηση τορπιλών και πυρομαχικών για το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς.
Την πρόσληψη 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών
Την ενίσχυση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας
Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τον τύπο των φρεγατών που θα προμηθευτεί η Ελλάδα, ούτε εάν θα γίνει απευθείας ανάθεση ή διεθνής διαγωνισμός.

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ταυτόχρονα θα αντικατασταθούν τα 19 Mirage 2000EGM/BGM δηλαδή θα «επιστραφούν» στην Γαλλία, όπως πρώτο έχει αποκαλύψει το pronews.gr στις 14 Αυγούστου, μαζί με την επικείμενη συμφωνία για μαχητικά Rafale.

Άγνωστο γιατί πάντως η πρεμούρα να φύγουν τα 19 Mirage 2000, τη στιγμή που κάθε μαχητικό αεροσκάφος είναι πολύτιμο.

Δείτε το νέο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας:

– διαφ. –

Τα βασικά σημεία από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκης

«Αποτελεί ένα γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο. Όπως είπατε η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης με τα πολλά της εμπορικά περίπτερα. Αυτή τη φορά δεν οργανώθηκαν οι συνήθεις επιχειρηματικές συναντήσεις. Ούτε και είχαμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που παραδοσιακά τις συνοδεύουν», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα. Υπογράμμισε άλλωστε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας».
Τίποτα πλέον στον κόσμος δεν είναι ίδιο με χθες
Μια είναι σήμερα η προτεραιότητά μου. Να μιλήσω συγκεκριμένα για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινόπωρου και του χειμώνα που έρχονται
Μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και τώρα και θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί
Διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ σε λίγο χρόνο
Χιλιάδες προσλήψεις στην πρώτη γραμμή
Τα όσα έγιναν στην Μόρια έδειξαν πόσο εκρηκτικό μείγμα είναι η συνύπαρξη του κορωνοϊού με το μεταναστευτικό
Η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η Αγκυρα προσθέτει στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη την Μεσόγειο
Οι πράξεις μου περιγράφουν το όραμα μου
Θα μιλήσω για το πως θα περάσουμε από τα κύματα στην αντίπερα όχθη
Το κοινό σύνθημα της δράσης μας είναι η αυτοπεποίθηση στην άμυνα, στην υγεία και την οικονομία
Οι εμβληματικές αποφάσεις για τα ελληνικά όπλα

– διαφ –

Πηγή: europost.gr