Το ότι η ΕΕ θα ασχοληθεί με την Τουρκία τον Σεπτέμβριο σε Ειδική Σύνοδο και όχι άμεσα, όπως προέκυψε κατά την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει προκαλέσει ήδη από χτες πολλά σχόλια. Με την τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται σε όλους τους τομείς, η Ευρώπη αντί να ανακόψει την πορεία του Ερντογάν, του δίνει… περιθώριο να προχωρήσει τους σχεδιασμούς του.

Η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου δεν έχουν κρύψει ότι «πατώντας» στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε έρευνες-γεωτρήσεις σε περιοχές νότια της Κρήτης, που ωστόσο (κάποιες εξ αυτών) ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και δεν θα το κάνουν τα Χριστούγεννα, μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζονται να το κάνουν. Αλλά, είπαμε, η ΕΕ δεν μπορεί τώρα, θα ασχοληθεί… από Σεπτέμβρη.

Αντί λοιπόν να υπάρχει άμεση και ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου (σ.σ. μην ξεχνάμε τι γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ) και να συζητιέται τώρα η επιβολή κυρώσεων ως μέγιστη δυνατή απάντηση στις προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν σε Αιγαίο, Κύπρο, Λιβύη, Συρία, το θέμα της Αγίας Σοφίας κλπ., η ΕΕ ουσιαστικά στέλνει μήνυμα «ελευθερίας κινήσεων» στην Τουρκία.

Υ.Γ. Η είδηση για την Ειδική Σύνοδο τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστή από τις Βρυξέλλες μέσω γραπτής δήλωσης από τον Κύπριο εκπρόσωπο Τύπου Κυριάκο Κούσιο ο οποίος ανέφερε: «Μετά τις ομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να συγκαλέσει ειδική σύνοδο τον Σεπτέμβριο για να συζητήσει τη στρατηγική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, υπό το φως των δράσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, μιλώντας σε δημοσιογράφους αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Σαρλ Μισέλ, δεν επιβεβαίωσε αυτό που ανέφερε ο κ.Κούσιος για την Ειδική Σύνοδο, ενώ το ίδιο έκαναν και πηγές της ΕΕ και της Κομισιόν δηλώνοντας άγνοια!

Πηγή: europost.gr