Σύνοδο ολομέλειας αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο όπου θα συζητήσει την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στη γειτονική Λιβύη ενώ ήδη Τουρκία και Σάρατζ ξεκίνησαν να μεταφέρουν δυνάμεις στην Σύρτη την πόλη που είχε ορίσει ως “κόκκινη γραμμή” ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Πηγές της «Αλ Αχράμ» υποστηρίζουν ότι κατά τη Σύνοδο αυτή, η αιγυπτιακή Βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υπερασπίσει τον δυτικό γείτονα από την τουρκική επιθετικότητα, τονίζει η μεγαλύτερη αραβόφωνη εφημερίδα.

Να σημειωθεί ότι στις 16 Ιουλίου, ηγέτες φυλών της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκεινται στον Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να εξουσιοδοτήσει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου, εάν διαπιστώσουν επικείμενο κίνδυνο και για τις δύο χώρες. Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να λάβει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου, το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου και της Λιβύης να συνεργαστούν για να διαφυλάξουν την κοινή εθνική ασφάλεια ενόψει των κινδύνων που θέτει η τουρκική κατοχή, αναφέρει η εφημερίδα.

Κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς φυλών της Λιβύης, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει τον ισχυρότερο στρατό στην περιοχή και την Αφρική, αλλά επίσης ότι πρόκειται για ένα στρατό με σοφή δύναμη».

Τέλος, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της «Αλ Αχράμ», σύμφωνα με το άρθρο 152 του συντάγματος της Αιγύπτου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ανώτατος ηγέτης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν πρόκειται να κηρύξει πόλεμο ούτε να στείλει τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός των συνόρων της χώρας για πολεμικές αποστολές, εκτός εάν ζητήσει πρώτα τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων των βουλευτών της Αιγυπτιακής Βουλής».

Περίπου 2.500 Τζιχαντιστές του ISIS μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στη Λιβύη

Με εντολή της τουρκικής κυβέρνησής, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MİT) μετέφερε τζιχαντιστικές ομάδες και στοιχεία ξένων υπηκοοτήτων του ISIS από το έδαφος της Συρίας στο έδαφος της Λιβύης τους τελευταίους μήνες.

Αυτοί οι τρομοκράτες έφυγαν μέσω του αεροδρομίου Γκαζίαντεπ στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών μετέφερε περισσότερους από 2.500 τζιχαντιστές του ISIS Τυνησιακής υπηκοότητας στη Λιβύη, από τους 4.000 μαχητές της Τυνησίας που είχαν προηγουμένως τη δυνατότητα από την Τουρκία να εισέλθουν στο συριακό έδαφος και τους προσέφεραν όλες τις δυνατότητες, εκτός από τις χιλιάδες άλλες εθνικότητες στο ISIS από το υπόλοιπο Μαγκρέμπ (σημ: βορειοδυτική Αφρική).

Το Συριακό Παρατηρητήριο είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες ημέρες, ότι μια νέα ομάδα τζιχαντιστών απεστάλη από τη τουρκική κυβέρνηση στη Λιβύη, για να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο αριθμός των τρομοκρατών που έχουν μεταφερθεί στο έδαφος της Λιβύης μέχρι τώρα ανέρχεται σε περίπου 16.100 μισθοφόρους συριακής υπηκοότητας, εκ των οποίων περίπου 500 μαχητές έχουν σκοτωθεί, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να φέρνει περισσότερα στοιχεία μισθοφόρων στα στρατόπεδα της, για την εκπαίδευσή τους.

Σύμφωνα με τις πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου, οι ηγέτες των φιλο-τουρκικών φατριών κλέβουν από τις οικονομικές ενισχύσεις που διατίθενται στα μέλη τους, καθώς ο ηγέτης της φατρίας ‘ΣουλεΪμάν Σαχ’ πληρώνει ένα ποσό 8.000 τουρκικών λιρών σε μαχητή ανά μήνα, ενώ ο ηγέτης της φατρίας «Σουλτάνος​​Μουράτ» πληρώνει ποσό 11.000 τουρκικές λίρες. Ενώ είναι γνωστό ότι το ‘μηνιάτικο’ για όλους τους μισθοφόρους της Συρίας, υποτίθεται ότι υπερβαίνουν τους αναφερόμενους αριθμούς.

Αναφέρεται ότι τον περασμένο Μάιο, ο πρώην αρχηγός ασφαλείας της Χομς στο ISIS έφτασε στη Λιβύη με 50 Σύρους υπηκόους, που ήταν μαζί του στην ανατολική επαρχία Χομς στην περιοχή της Παλμύρας.

Οι προαναφερθέντες είχαν αφήσει το ISIS για να ενταχθούν στο Μέτωπο Al-Nusra (η έδρα για την απελευθέρωση του Al-Sham) και στη συνέχεια πήγαν στο Αφρίν εντός των περιοχών της «τουρκικής κατοχής» για να ενταχθούν στις τάξεις των φατριών που είναι πιστές στην Άγκυρα, συγκεκριμένα το τμήμα Χάμζατ.

Ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιβεβαίωσε ότι το Παρατηρητήριο «έχει στην κατοχή του τα πλήρη ονόματα του ISIS που μεταφέρθηκαν από τη Συρία στο έδαφος της Λιβύης, σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνηθεί τις κατηγορίες, ότι προσφέρει κάθε μορφή υποστήριξης στο Ισλαμικό Κράτος».

Το Συριακό Παρατηρητήριο αποκάλυψε πρόσφατα, μέσω πηγών που περιγράφονται ως αξιόπιστες, σχετικά με πληροφορίες και λεπτομέρειες με ένα τάγμα που περιλαμβάνει δεκάδες πράκτορες του ISIS που ανήκουν στη φατρία «Free Eastern Group» που δραστηριοποιείται στο βόρειο τμήμα της Συρίας με την υποστήριξη της Άγκυρας.

Αυτό το τάγμα αποτελείται από περίπου 40 μαχητές, όλοι τους με Ιρακινή υπηκοότητα, εργάζεται για την παροχή πληροφοριών στην τουρκική MİT, όπως σημειώνει η ‘Arab’, με έδρα το Λονδίνο.

Πηγή: europost.gr