Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή», ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ο ψυχίατρος της Ιωάννας σημειώνοντας πως δίνεται αγώνας να εξαφανιστεί η σκέψη της αυτοκτονίας.

Ο Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος μίλησε για την καθημερινή μάχη της Ιωάννας εστιάζοντας στην προσπάθεια διαχείρισης κυρίως του φόβου της μετά την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης.

«Έχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και συμπλήρωσε «Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο.

«Την υποχρέωναν επί 3/4 να γυρίζει τα βλέφαρα, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα. Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά» δήλωσε.

«Η φαρμακευτική αγωγή ήταν αυτή που βοήθησε την Ιωάννα να διαχειριστεί του φόβους της και να αντέξει τα χειρουργεία».

Όπως εξήγησε ο γιατρός η αίσθηση της αυτοκτονίας της Ιωάννας ήταν επειδή δε θα γίνει ποτέ καλά, «κλεισμένη στο σκοτάδι έχει μόνο τη μάνα και τις φίλες της.». «Μέσα από αυτή τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετατραυματική διαταραχή. Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση τροχαίο κλπ βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλός της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα μετά από τόσο καιρό βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε», κατέθεσε.

Ο γιατρός υπογράμμισε ότι η φαρμακευτική αγωγή ήταν αυτή που βοήθησε την Ιωάννα να διαχειριστεί του φόβους της και να αντέξει τα χειρουργεία.

«Κυρίως διαχειρίζομαι το φόβο της Ιωάννας για μετά την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης. Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω.

Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστούν αυτό» είπε.

Η καθημερινότητα της Ιωάννας και ο τεράστιος καλυμμένος καθρέφτης του σπιτιού της
Μιλώντας δε για την καθημερινότητα της Ιωάννας περιέγραψε: «Στο σπίτι της είναι ένας τεράστιος καθρέφτης που είναι καλυμμένος γιατί δεν θέλει να κοιτάει τον εαυτό της. Πρέπει να της δώσω μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ότι δεν θα τη χάσω και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημα της Ιωάννας να αναπτυχθεί. Υπάρχει βελτίωση, έχει βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου» δήλωσε.

«Η στάση της κατηγορούμενη έχει ξαναβάλει το φόβο στη ζωή της Ιωάννας
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η Αννίτα Ναθαναήλ η οποία στηρίζει την Ιωάννα τους τελευταίους μήνες.

«Συγκλονίστηκα από τη βιαιότητα του εγκλήματος. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί στις κόρες μου. Ήταν ένα διαλυμένο κορίτσι. Μας πήρε καιρό να την πλησιάσω. Ήταν δύσπιστη. Δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιον τρίτο. Προσπαθούσα να την τονώσω…» κατέθεσε.

Η μάρτυρας περιέγραψε πως μετά την επίθεση η Ιωάννα ζει στο σπίτι, δεν έχει κοινωνική ζωή. «Την παρακαλάω να πάμε μια βόλτα έξω το βράδυ, γιατί τη μέρα δεν πρέπει να κινείται λόγω του ήλιου. Η επαφή με τους γιατρούς δίνει κάποια ελπίδα, συνέχεια βγαίνουν νέες μέθοδοι αποκατάστασης, όλοι μας λένε ότι πρέπει να έχει υπομονή» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ μιλώντας για την ψυχολογική της κατάσταση είπε πως πολλές φορές έχει πει πως θα δώσει τέλος στη ζωή της.

«Ο ψυχίατρος της κάνει εξαιρετική δουλειά, προσπαθούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Έχει κάνει βουτιά τις τελευταίες ημέρες η ψυχολογία της, η στάση της κατηγορούμενη έχει ξαναβάλει το φόβο στη ζωή της, αναρωτιέται τι θα γίνει μετά από όλα αυτά. Αυτό που την κρατά στη ζωή είναι τα μηνύματα του κόσμου. Αυτό που είπε για αυτήν η μητέρα της κοπέλας από τη Φολέγανδρο της έδωσε κουράγιο. Να γίνει σύμβολο, να έχει ένα στόχο» κατέθεσε σημειώνοντας: «Μακάρι η κοινωνία μας να έχει περισσότερες Ιωάννες».

«Ήταν κλειστός χαρακτήρας σε πολλά πράγματα»
Ως μια γυναίκα με κλειστό χαρακτήρα περιέγραψε την κατηγορούμενη καταθέτοντας στο δικαστήριο μια στενή της φίλη με την οποία έκανε παρέα περίπου 5 χρόνια.

«Δεν μίλαγε πολύ για την προσωπική της ζωή. Μας έλεγε κυρίως για τη δουλειά» ανέφερε η μάρτυρας υπογραμμίζοντας πως δεν γνωρίζει την Ιωάννα.

Η γυναίκα κατάθεσε πως η 36χρονη κατηγορούμενη δεν της είχε μιλήσει ποτέ ονομαστικά για τον 40χρονο άνδρα που φέρεται να αποτέλεσε το «μήλο της έριδος».

«Αναφερόταν σε έναν κύριο κάποιο διάστημα, αλλά δεν έλεγε όνομα. Περίπου το 2018-2019 αναφερόταν σε αυτόν» είπε και πρόσθεσε: «Τον Μάιο του 2020 είχαμε επαφές αλλά δεν βρισκόμασταν τόσο τακτικά όσο πριν. Είχαμε βγει μια φορά το Μάιο μαζί με μια φίλη μας γιατί δεν ήταν πολύ καλά για θέματα της δουλειάς. Την είχαμε δει πεσμένη, διαφορετική από ότι την είχαμε συνηθίσει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr