Αν και πολύ αργοπορημένα, η κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση στο μέτωπο της Λιβύης, με το άνοιγμα Ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη και υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ.

Με τον πρόεδρο της Βουλής της Ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, καθώς και της έναρξης της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, αμφότεροι καταδίκασαν τις εξωτερικές παρεμβάσεις από τρίτες χώρες, ενώ καταλόγισαν «ιστορικές ευθύνες» στην Τουρκία για τη μεταφορά μισθοφόρων στην περιοχή και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Την ίδια ώρα, με βάση την ίδια πληροφόρηση, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το ενδεχόμενο ρύθμισης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου -και όχι στη βάση του «παράνομου», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, Μνημονίου μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Βέβαια δεν διευκρινίζεται αν η Ελλάδα θέλει να υπογράψει ΑΟΖ με το Κοινοβούλιο της Λιβύης, ή μετά από μια ενδεχόμενη πολιτική συμφωνία Βεγγάζης-Τρίπολης, κάτι που το κάνει δύσκολο έως απίθανο.

Όταν είχε υπογραφεί η Συμφωνία με την Ιταλία, η Βουλή της Λιβύης είχε εκφράσει την επιθυμία να υπογράψει παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία θα ακυρώνει το Τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο.

Τέλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Αθήνας για λειτουργία Ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Πηγή: europost.gr