Επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια, με πετροπόλεμο στην πλατεία μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στις οδούς Στουρνάρη και Μπενάκη, ομάδες ατόμων πετούν κατά διαστήματα πέτρες εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και έχουν βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Επίσης, έχουν στήσει οδοφράγματα στο σημείο.

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε πολλές προσαγωγές έως αυτήν την ώρα, ενώ έγινε χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλυθεί το πλήθος των συγκεντρωμένων.

Από τις προσαγωγές οι 4 μετατράπηκαν σε συλλήψεις: ένας νεαρός βρέθηκε να φέρει σφυρί, ο δεύτερος φωτοβολίδα, ο τρίτος σπρέι και ο τέταρτος επειδή πετούσε πέτρες.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, πάνω από 500 άτομα βρίσκονται στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται συγκέντρωση, όμως στο συγκεκριμένο σημείο δεν γίνονται επεισόδια.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη
Επεισόδια ξέσπασαν και στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή γύρω από την Καμάρα, όταν έφτασε στο σημείο η πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Άτομα που συμμετείχαν στη διαδήλωση πετούσαν ομαδικά μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Συγκεκριμένα, μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε από την πορεία, στην οδό Εγνατία, και εκτόξευσε φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών που είχαν σχηματίσει φραγμό στο ύψος της Πλατείας Σιντριβανίου, προκειμένου να τους εμποδίσει να κινηθούν προς τα πανεπιστήμια.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με βομβίδες κρότου-λάμψης και κάνοντας χρήση χημικών απώθησαν τους κουκουλοφόρους προς την περιοχή της Ροτόντας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις.

Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, καθώς μικρές ομάδες κουκουλοφόρων, κατά διαστήματα, έβγαιναν από κάθετους στην οδό Μελενίκου δρόμους και εκτόξευαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι τους καταδίωκαν.

Κλειστή παρέμεινε και η οδός Εγνατία, από το ύψος της οδού Ιασωνίδου μέχρι την οδό Αγγελάκη. Κάτω από ισχυρή βροχόπτωση, οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απομάκρυναν από την περιοχή, ενώ αυτήν την ώρα συνεργεία δημοτικών υπαλλήλων απομακρύνουν κάδους και άλλα αντικείμενα.

Η μικρή ομάδα των κουκουλοφόρων συμμετείχε στην πορεία μελών του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου. Προηγήθηκε συγκέντρωση στην Καμάρα και στη συνέχεια οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, κινήθηκαν μέσω των οδών Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και Εγνατία.

Φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, την ίδια περίπου ώρα, συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου, και μέσω των οδών Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή η δεύτερη αυτή πορεία κατέληξε στο σημείο όπου ξεκίνησε, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έγινε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με προσαγωγές υπόπτων για τα επεισόδια, ενώ ίδια εικόνα καταγράφεται και σε αρκετά στενά του κέντρου.

Επεισόδια και προσαγωγές στο Ηράκλειο Κρήτης
Με εντάσεις ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20:00 η πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cretalive, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στην Πλατεία Λιονταριών, ενώ στη συνέχεια με πανό στα χέρια διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης.

Με την ολοκλήρωση της πορείας, ωστόσο, επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην Πλατεία Λιονταριών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα νεαρών άρχισε να πετά καρέκλες και τραπέζια, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και πολίτες που έπιναν τον καφέ τους ή έκαναν τη βόλτα τους στο κέντρο.

Αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 6-7 προσαγωγές -κάποιες εκτιμάται ότι θα γίνουν συλλήψεις- νεαρών, ενώ τουλάχιστον σε μία περίπτωση κινήθηκαν ταχύτατα σε προσαγωγή νεαρού, εναντίον του οποίου είχαν κινηθεί με άγριες διαθέσεις πολίτες. Ουσιαστικά, τον άρπαξαν πριν τον πιάσουν στα χέρια τους εξαγριωμένοι πολίτες.

Πηγή: europost.gr