Βουλευτικές εκλογές στη Λιθουανία Προβάδισμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στον δεύτερο γύρο


Οι Λιθουανοί κατευθύνονται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η κατάσταση είναι ενδιαφέρουσα, καθώς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) έχει αποκτήσει προβάδισμα σε σχέση με το κυβερνών κόμμα Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD) από τον πρώτο γύρο, ο οποίος είχε κρίσιμο ρόλο στην εκλογή περίπου των μισών από τις 141 έδρες του κοινοβουλίου. Το LSDP, το οποίο είχε διακυβερνήσει από το 2012 έως το 2016, κατάφερε να συγκεντρώσει 20% των ψήφων, ενώ το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα έφτασε στο 18%. Το νέο, λαϊκιστικό κόμμα Nemuno Aušra (NA) ήρθε τρίτο με ποσοστό 15%.

Η δημοτικότητα του τρικομματικού συνασπισμού της πρωθυπουργού Ινγκρίντα Σιμονίτε έχει μειωθεί δραματικά, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού, που έχει ξεπεράσει το 20% τα προηγούμενα χρόνια, και της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων. Μετά τον πρώτο γύρο, η επικεφαλής του LSDP, Βίλιγια Μπλινκεβιτσούτε, ανακοίνωσε τις προθέσεις της για διαπραγματεύσεις με δύο μικρότερα κόμματα, την Ένωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία (DSVL) και την Ένωση Λιθουανών Αγροτών και Πρασίνων (LVŽS), με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι σοβαρή ανησυχία για τη Λιθουανία, χώρα που βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Baltijos Tyrimai για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων ELTA τον Μάιο, οι τρεις στους τέσσερις Λιθουανούς δεν απέκλειαν την πιθανότητα η χώρα τους να δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον.

Μέσα στην προεκλογική εκστρατεία, τα εσωτερικά οικονομικά ζητήματα αναδείχθηκαν σε κύρια θέματα, με τους Σοσιαλδημοκράτες να επισημαίνουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν τις ανισότητες, προτείνοντας αυξήσεις φόρων στους πλούσιους ώστε να χρηματοδοτήσουν σημαντικότερες δαπάνες στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το LSDP έχει συμφωνήσει με κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει την εκλογή υποψηφίων που θα αντιπαρατεθούν σε στελέχη της Ένωσης της Πατρίδας (TS-LKD) στην εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου.

Πηγή: newsbeast.gr