Βοηθεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Καταπολέμηση Πυρκαγιών στη Βόρεια Πελοπόννησο


Η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να υποστηρίξει την Ελλάδα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, κυρίως στη Βόρεια Πελοπόννησο. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU, τα οποία έχουν έρθει από την Κροατία και την Ιταλία.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές. Όσον αφορά την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και είναι διατεθειμένη να κινητοποιήσει περισσότερη βοήθεια εάν απαιτηθεί.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ελλάδα εξέφρασε την ανάγκη βοήθειας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δύο φορές, με αποτελέσμα την αποστολή 5 πυροσβεστικών αεροπλάνων, 2 ελικοπτέρων, 7 ομάδων εδάφους, 348 πυροσβεστών και 115 οχημάτων. Επίσης, η Ελλάδα φιλοξένησε πρόγραμμα προ τοποθετήσεων, όπου πυροσβέστες και οχήματα παρέμειναν στη χώρα για αρκετές εβδομάδες.

Πηγή: newsbeast.gr