Βελτίωση της Υγειονομικής Φροντίδας με Δωρεάν Πρόσβαση σε Προσωπικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους


Το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές που στοχεύουν στη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας για τον πληθυσμό και στη μείωση των ανισοτήτων. Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης είναι η καθιέρωση Προσωπικού Ιατρού για κάθε πολίτη, δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρο και κίνητρα για νέους ιατρούς.

Μέσω του προγράμματος, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε ιατρό της περιοχής τους, ενώ οι νέοι ιατροί που θα επιλέξουν ειδικότητες όπως η Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και η Εσωτερική Παθολογία θα λάβουν εφάπαξ κίνητρο 40.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα. Ταυτόχρονα, 530.000 παιδιά θα αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ενός Προσωπικού Παιδιάτρου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγειονομική τους φροντίδα δωρεάν.

Η αναγκαία ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι επίσης προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ιδρυθούν επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής, επιτρέποντας στους πολίτες, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Το Δίκτυο Τηλεϊατρικής θα περιλαμβάνει 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας, προσφέροντας 24ωρη ιατρική παρακολούθηση.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε τη σημασία του νομοσχεδίου για την κάλυψη των αναγκών υγειονομικής φροντίδας, με στόχο την ανάκαμψη και την πρόληψη νοσημάτων. Επιπλέον, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας χωρίς περιορισμούς.

Πηγή: newsbeast.gr