Βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας μέσα από τη χρήση ταξί και εφαρμογών ride-sharing στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη


Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) προχώρησε σε μια αναλυτική έρευνα που ρίχνει φως σε σημαντικές πτυχές της δημόσιας συγκοινωνίας στην Ελλάδα, με έμφαση στη χρήση των ταξί. Η μελέτη, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το fyi.news και με τη στήριξη της Uber, περιλάμβανε τη συμμετοχή κατοίκων των δύο μεγαλύτερων πόλεων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν απολαμβάνουν υψηλές αξιολογήσεις, ενώ τα ταξί αποδεικνύονται καίριας σημασίας για τις μετακινήσεις στη πόλη. Στη Θεσσαλονίκη, το 27% των κατοίκων επιλέγει να χρησιμοποιήσει ταξί για τη μεταφορά τους προς και από το αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ στην Αθήνα το ποσοστό φτάνει το 6% για τα ίδια δρομολόγια.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι οι κάτοικοι επιλέγουν τις εφαρμογές ride-sharing για τις μετακινήσεις τους, με το 27% στη Θεσσαλονίκη και το 39% στην Αθήνα να εκφράζουν προτίμηση λόγω της ευκολίας και της άνεσης που προσφέρουν. Οι αξιολογήσεις για την άνεση ήταν 3.8 στα 5 για τη Θεσσαλονίκη και 3.5 για την Αθήνα, ενώ η ευκολία σημείωσε 3.8 και 3.6 αντίστοιχα.

Αντίθετα, το κόστος και η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία ανήκουν στα τομείς που απαιτούν βελτίωση, καθώς οι αξιολογήσεις σε αυτούς τους τομείς ήταν χαμηλές. Όσον αφορά την τιμολόγηση, το 52% των συμμετεχόντων στη Θεσσαλονίκη και το 51% στην Αθήνα επιθυμούν διαφάνεια στην τιμολόγηση ανά διαδρομή, ενώ η ευέλικτη τιμολόγηση βάσει ζήτησης εξέφρασε προτίμηση το 40% στη Θεσσαλονίκη και το 49% στην Αθήνα.

Η έρευνα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών και προτείνει τη συνεργασία μεταξύ των ταξί και των υπηρεσιών ride-sharing, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου βιώσιμης αστικής κινητικότητας, σε συνέργεια με άλλα μέσα μεταφοράς.

Πηγή: newsbeast.gr