Τίτλος: Θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την Αναμόρφωση του Θεσμού του Προσωπικού Ιατρού


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει τις απόψεις του για το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού», στο οποίο ζητά βελτιώσεις και τροποποιήσεις. Στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζει τη σημασία της ρύθμισης που επιτρέπει σε γιατρούς που δεν είναι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να συνάπτουν σύμβαση ως προσωπικοί ιατροί, κάτι που συνιστά αίτημα του ΙΣΑ από την αρχική εισαγωγή του εν λόγω θεσμού.

Ωστόσο, επισημαίνει κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν προσοχή. Σημειώνει ότι η αρχική νομοθεσία (Νόμος 4931/2022) προσδιόριζε ότι προσωπικοί ιατροί θα είναι οι ειδικοί στη γενική/οικογενειακή ιατρική ή στην εσωτερική παθολογία για τον ενήλικο πληθυσμό. Μελλοντικά, ο Υπουργός Υγείας θα έχει την εξουσία να ορίζει και απλούς ιδιώτες γιατρούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες παθήσεις, καθώς και παιδιάτρους για τον ανήλικο πληθυσμό. Ωστόσο, το τρέχον Νομοσχέδιο περιορίζει τις ειδικότητες στους γενικούς/οικογενειακούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διάταξη του άρθρου 34, που προβλέπει την άμεση καταγγελία των υπαρχουσών συμβάσεων γιατρού άλλων ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «όλοι οι γιατροί είναι ισότιμοι στην επιστημονικότητά τους», και γι’ αυτό τονίζει την ανάγκη να διευρυνθούν οι δυνατότητες συμμετοχής και άλλων ειδικοτήτων στη διαδικασία.

Ακόμα, οι παιδίατροι δεν έχουν την δυνατότητα να συναφθούν συμβάσεις αν δεν είναι ήδη συμβεβλημένοι, κάτι που δεν ισχύει για άλλες ειδικότητες. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την υπογραφή συμβάσεων από ιατρούς που λειτουργούν τα ιατρεία τους υπό τη μορφή νομικού προσώπου, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές τους. Ο ΙΣΑ ζητά από τον Υπουργό Υγείας να εξετάσει όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις και να εισάγει τις σχετικές ρυθμίσεις, ενισχύοντας έτσι τον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Πηγή: newsbeast.gr