Τίτλος: “Συγκρούσεις και Απεργίες εν μέσω Αιτημάτων για Βελτίωση Συνθηκών Εργασίας”


Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια για 48 ώρες στις 22 και 23 Οκτωβρίου, λόγω απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Τα μέλη της Ομοσπονδίας διεκδικούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025 στην ακτοπλοΐα, ζητώντας αυξήσεις 12%. Η ΠΝΟ απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα, όπως την κατάργηση του Ν.41/50 και την άμεση τροποποίηση του άρθρου σχετικά με τη δρομολόγηση πλοίων.

Παράλληλα, η ΠΝΟ υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να παραβλέψει την υψηλή κερδοφορία των εταιρειών, τα 150.000.000 ευρώ που εισπράττουν ετησίως από το κρατικό ταμείο για επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, καθώς και την στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση για την ανανέωση του στόλου υπό το πρίσμα της πράσινης ναυτιλίας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι παραβιάσεις της ναυτεργατικής νομοθεσίας στα πλοία.

Στο μεταξύ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει προγραμματίσει 24ωρη απεργία στις 23 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα για να διεκδικήσει καλύτερους όρους διαβίωσης. Οι εκπαιδευτικοί επικρίνουν τους μισθούς εξαθλίωσης και την αύξηση της ακρίβειας, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των μισθολογικών τους δικαιωμάτων.

Τα αιτήματα τους περιλαμβάνουν την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, καθώς και την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον, επισημαίνουν την ανάγκη για 9μηνη άδεια ανατροφής και για ισότιμο ωράριο μεταξύ των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κλείνοντας, η Διδασκαλική Ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεσή της στις συμπτύξεις τμημάτων και ζητά τη χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το ύψος των πραγματικών αναγκών, ώστε να μην αναγκάζονται να αναζητούν χορηγούς.

Πηγή: newsbeast.gr