Τίτλος: Επιτυχίες και Προκλήσεις στην Ελληνική Αγορά Εργασίας


Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει μια σοβαρή ανησυχία αναφορικά με τις ανισότητες που συνεχίζουν να πλήττουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, παρά τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%. Οι νέοι, οι γυναίκες και τα άτομα με χαμηλή εξειδίκευση εξακολουθούν να υποφέρουν από υψηλά επίπεδα ανεργίας, με την έμφυλη ανισότητα να είναι έντονα παρούσα. Συγκεκριμένα, οι άνδρες εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας 7,7%, ενώ οι γυναίκες φτάνουν το 11,6%. Επιπλέον, οι γυναίκες αμείβονται περίπου 16,5% λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία.

Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε θετικά αποτελέσματα, με 339.208 νέες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία των στατιστικών καταγραφών. Η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω στο 9,5% όπως έδειξαν οι τελευταίες εκτιμήσεις. Ο τομέας της απασχόλησης είναι ωστόσο αβέβαιος, καθώς ενδεχομένως να υπάρχει δυσκολία στην προσφορά κατάλληλου προσωπικού, παρά την υπάρχουσα ανεργία.

Η ανεργία στους νέους (15–24 ετών) αγγίζει το 19,4%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον γενικό μέσο όρο. Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, τονίζει την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές που θα στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Οι αυξήσεις στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι εντυπωσιακές και φτάνουν σχεδόν το 50% των νέων προσλήψεων το 2023.

Η αγορά υφίσταται επίσης σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι οποίες εκτιμώνται ότι ξεπερνούν τις 400.000 άτομα. Ιδιαίτερους προβληματισμούς προκαλεί ο τομέας του τουρισμού και της εστίασης, όπου περίπου 80.000 εργαζόμενοι λείπουν, ενώ 12.000 θέσεις στην κατασκευή παραμένουν κενές. Οκτώ στους δέκα εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται στην ανεύρεση του κατάλληλου προσωπικού.

Η ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις της αγοράς, καθώς και η αναγνώριση των αιτίων που οδηγούν σε αυτές τις δυσκολίες, είναι επιτακτική. Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη απαραίτητων δεξιοτήτων και η μαύρη εργασία συμβάλλουν στην απόκλιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Το 82% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολίες στην ανεύρεση ταλέντων, αριθμός που έχει αυξηθεί από το 77% το 2023. Για την κάλυψη των αναγκών τους, πολλές επιχειρήσεις εξετάζουν την προοπτική αύξησης μισθών.

Πηγή: newsbeast.gr