Τίτλος: Επετειακές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας στο Γ’ Νεκροταφείο


Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας, ο δήμος Αθηναίων έχει οργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων από τον Ιούλιο, οι οποίες κορυφώνονται αυτές τις μέρες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εγκαινίαση της «Διαδρομής Μνήμης 40-44» στο Γ’ Νεκροταφείο, η οποία είναι αφιερωμένη στα θύματα της Κατοχής και του ναζισμού που δεν πρόλαβαν να γιορτάσουν την Απελευθέρωση. Είναι μια ειδική τελετή μνήμης που αναδεικνύει τις σορούς εκείνων που θυσιάστηκαν στην περίοδο αυτή.

Η διαδρομή ξεκινά από την κεντρική είσοδο του Γ’ Νεκροταφείου και κατευθύνεται προς το Μνημείο Εκτελεσθέντων και τους τάφους. Περιλαμβάνει μια θεματική και χρονολογική περιήγηση από τον πρώτο χρόνο της Κατοχής μέχρι τις εκτελέσεις του 1944, καταλήγοντας και στο Εβραϊκό Νεκροταφείο. Την επιστημονική επιμέλεια της διαδρομής έχει αναλάβει η δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Ζέττα Αντωνοπούλου, με τη συμμετοχή και άλλων ειδικών.

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντήρου, επισήμανε την αξία αυτής της προσπάθειας: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα γίνει και θα είναι μια μόνιμη έκθεση για τα θύματα της πείνας, του κρύου και των εκτελέσεων από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής». Πρόσθεσε πως γίνονται σημαντικές ενέργειες για να επαναφέρουν στη μνήμη το ιστορικό παρελθόν της πόλης.

Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες διαδρομές με ιστορικές θεματολογίες, όπως στα Καταφύγια της Αθήνας και στο Παγκράτι, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών, που θα αναδείξουν τις ιστορικές συνθήκες της εποχής.

Η ανάγκη για μνήμη και γνώση είναι επιτακτική, καθώς οι εκδηλώσεις αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική του δήμου για την αναβίωση και την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της πόλης. Πηγή: newsbeast.gr