Θερμός Νοέμβριος αναμένεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σύμφωνα με τις προγνώσεις


Ο επερχόμενος Νοέμβριος αναμένεται να είναι θερμότερος από το συνηθισμένο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2024. Σύμφωνα με το 73% των αναλύσεων που παρουσιάστηκαν στο γράφημα του meteo, η μέση θερμοκρασία για τον Νοέμβριο θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).

Αναλυτικότερα, οι πιθανότητες δείχνουν θετικές αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C να είναι στο 31%, ενώ οι αποκλίσεις από 0-1°C στο 25%. Επιπλέον, η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τα 2°C είναι στο 17%. Ωστόσο, υπάρχει και 27% πιθανότητα να υπάρξει μέση θερμοκρασία χαμηλότερη του κανονικού.

Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε 350 διαφορετικά σενάρια από κέντρα πρόγνωσης, όπως τα ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), που παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις συνοδεύονται από μεγάλη αβεβαιότητα και αποσκοπούν στην εκτίμηση της γενικής τάσης των καιρικών συνθηκών σε μηνιαίο και εποχιακό επίπεδο. Οι ημερήσιες και τοπικές θερμοκρασιακές αποκλίσεις μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μεγαλύτερη περιοχή.

Πηγή: newsbeast.gr