Συντονισμένες κινήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο


Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εκφράστηκαν για τις ανησυχίες τους σχετικά με την πιθανή περαιτέρω αποσταθεροποίηση και την επιδείνωση της κατάστασης. Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναφορά έγινε και στις δυνατότητες αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Επιπλέον, τέθηκε στο επίκεντρο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector), με την συμμετοχή και εταιρείας γαλλικών συμφερόντων. Οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία αυτού του έργου για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμφώνησαν για τη διοργάνωση κοινής συνάντησης την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Μακρόν. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην επικείμενη Σύνοδο Ηγετών του Med9, που θα διεξαχθεί στην Πάφο στις 11 Οκτωβρίου, όπου θα παραστεί και ο Πρόεδρος Μακρόν.

Πηγή: newsbeast.gr