Συνεργασία Πανεπιστημίων της Ευρώπης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Συναντήση EURECA-PRO στη Γερμανία


Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετείχε σε μια σημαντική συνάντηση που διοργανώθηκε από τα Πανεπιστήμια-Εταίρους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EURECA-PRO στη Γερμανία. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν περίπου 150 εκπρόσωποι από εννέα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως το TU Bergakademie Freiberg, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Mittweida, το Πανεπιστήμιο Hasselt (Βέλγιο), το Montanuniversität Leoben (Αυστρία), το Universidad de León (Ισπανία), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας (Πολωνία), το Πανεπιστήμιο Petroșani (Ρουμανία) και το Université de Lorraine (Γαλλία).

Στην εκδήλωση, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χώρου που θα προάγει τη βιωσιμότητα στην έρευνα και τη διδασκαλία, εστιάζοντας στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 12 (SDG12) του ΟΗΕ. Οι ομάδες εργασίας εξερεύνησαν κοινά προγράμματα σπουδών και ερευνητικά έργα, ενώ συζήτησαν και τρόπους για την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στην ανάπτυξη της συμμαχίας.

Η Dr. Susanne Feiel από το Montanuniversität Leoben, Στρατηγική Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του EURECA-PRO, τόνισε τη σημασία των δια ζώσης συναντήσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας: «Μας δείχνουν ότι είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου και βιώσιμου εγχειρήματος. Οι προσωπικές συναντήσεις ανανεώνουν τα κίνητρά μας και διευκρινίζουν τον στόχο μας». Ο Καθηγητής Volker Tolkmitt, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Mittweida, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης και τους σημαντικούς βηματισμούς που έγιναν για την ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου ικανοτήτων για βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή.

Η επόμενη συνάντηση των εταίρων του EURECA-PRO έχει προγραμματιστεί για το 2025 στο Université de Lorraine στη Γαλλία. Το EURECA-PRO, το οποίο ιδρύθηκε το 2020 και εμπνέεται από την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, έχει στόχο να προάγει τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή και να διευκολύνει την κινητικότητα των φοιτητών μέσω κοινών προγραμμάτων σπουδών. Πηγή: newsbeast.gr