Συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για την Απεργία στην Ακτοπλοΐα


Σήμερα, Παρασκευή 25/10, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) συνεδριάζει με σκοπό να αποφασίσει για τη συνέχιση της απεργίας στα πλοία της ακτοπλοΐας, που παραμένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια για δεύτερη 48ωρη περίοδο. Η αναμονή επιβατών είναι αυξημένη, καθώς πλησιάζει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Το πρωί, η διοίκηση της ΠΝΟ είχε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη. Σε αυτή τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων παρουσίασαν τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας έχει εξετάσει όλα τα θεσμικά αιτήματα της ΠΝΟ. Θα υπάρξουν προσαρμογές στις προϋποθέσεις του επιδόματος ανεργίας, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί αναλογιστική μελέτη, προτού αποφασιστούν τα σχετικά ποσά και όροι καταβολής.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του υπουργείου δηλώνουν ότι δεσμεύονται για την αυστηρή τήρηση του νόμου σχετικά με το 10ωρο εργασίας των ναυτικών στα ταχύπλοα πλοία και εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής του ύψους του προστίμου.

Τα θέματα που αφορούν τη μειωμένη σύνθεση πληρώματος κατά την περίοδο από αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Μαρτίου, καθώς και το νόμο που αφορά τις διεθνείς γραμμές, θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που προγραμματίζεται έως τις 25 Νοεμβρίου. Επίσης, η ΠΝΟ θα αξιολογήσει τη νέα πρόταση των ακτοπλοίων σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτει πλήρως τον πληθωρισμό, προσδιορίζοντας αύξηση 5% για το 2025 και 2% για το 2026.

Πηγή: newsbeast.gr