Συναγερμός στη Φλόριντα για την έλευση του κυκλώνα Μίλτον


Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ εξαιτίας του κυκλώνα Μίλτον, ο οποίος ενδέχεται να είναι ο πιο καταστροφικός που έχει σημειωθεί στην περιοχή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι μπορεί να πρόκειται για «την χειρότερη καταιγίδα της τελευταίας εκατονταετίας», κατά τη διάρκεια σύσκεψης στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις σχετικές προετοιμασίες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι των παράκτιων περιοχών έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκαλώντας σοβαρές κυκλοφοριακές συμφόρησης στους αυτοκινητόδρομους. Υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες ότι ορισμένα πρατήρια καυσίμων έχουν εξαντληθεί. Ο κυκλώνας κατηγορίας 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον συνοδεύεται από ανέμους που ενδέχεται να φτάσουν μέχρι τα 270 χιλιόμετρα την ώρα, πλήττοντας τη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, που φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο Ηλίας Μώρος, ομογενής κάτοικος της περιοχής, ανέφερε ότι οι αρχές προχωρούν σε εκκενώσεις στις παραθαλάσσιες περιοχές, προειδοποιώντας πως εκείνοι που δεν φύγουν θα διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους. Ο ίδιος έχει ενημερωθεί ότι οι πλημμύρες περιμένονται να ανέβουν κατά 15-20 πόδια, δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνες για τους κατοίκους. «Εκείνη την ώρα αναμένονται μεγάλες πλημμύρες στις ζώνες εκκένωσης από τις οποίες έχουν απομακρυνθεί 150.000 άτομα», είπε ο κ. Μώρος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης της Φλόριντα, ενημέρωσε πως για λόγους ασφαλείας σφράγισε το σπίτι του στην περιοχή του Πορτ Σπρινγκς και μεταφέρθηκε στο Ορλάντο, ενώ ο γιος του παραμένει στη Φλόριντα, έχοντας βιώσει τις συνέπειες του κυκλώνα Helene μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Έχει σημειώσει πως η κατάσταση είναι σοβαρή, με τις πλημμύρες που είχαν προηγηθεί και τώρα περιμένουν ακόμη χειρότερες. «Έπρεπε να πετάξουν πολλά από τα πράγματα τους, μεγάλη ζημιά», πρόσθεσε ο ομογενής.

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά για τον κυκλώνα Μίλτον, οι κάτοικοι της περιοχής ενισχύουν τις προετοιμασίες τους, με πολλές οικογένειες να σφραγίζουν τα σπίτια τους με ξύλα και τσουβάλια. Η κοινότητα ετοιμάζεται για ένα ακόμη δύσκολο πλήγμα, εν μέσω της ανησυχίας και της υπευθυνότητας που απαιτεί η κατάσταση αυτή.

Πηγή: newsbeast.gr