Συναγερμός για κρούσμα ψώρας σε σχολείο των Χανίων


Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Κρήτης λόγω ενός περιστατικού ψώρας που διαπιστώθηκε σε σχολείο στα Χανιά. Συγκεκριμένα, το κρούσμα επιβεβαιώθηκε στο 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο τη Πέμπτη 17/10, με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας την επόμενη ημέρα.

Η ψώρα που εντοπίστηκε είναι η νορβηγική ψώρα, μια μορφή που έχει αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα μεταδοτική. «Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι αυτός ο τύπος ψώρας εντοπίστηκε στη Νορβηγία πριν 170 χρόνια και προσβάλλει ειδικούς πληθυσμούς. Ο ίδιος ανέφερε ότι η μετάδοση μπορεί να συμβεί ακόμα και με έναν τυχαίο αγγίγμα, καθώς και μέσω αντικειμένων και ρούχων.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε την ανάγκη για προσεκτική επιδημιολογική προσέγγιση του χώρου που αξιοποίησε ο μαθητής. Ευτυχώς, δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα νορβηγικής ψώρας πέρα από εκείνο του συγκεκριμένου μαθητή. Στην προσπάθεια αποκατάστασης της υγιεινής στο σχολείο, έχουν γίνει ήδη απολυμάνσεις, και τη Δευτέρα το σχολείο θα επαναλειτουργήσει κανονικά.

Πηγή: newsbeast.gr