Σύγχρονη χειρουργική προσέγγιση στην αφαίρεση καλοήθων όγκων της υπόφυσης


Ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Παπανικολάου, αναφέρεται στην καινοτόμο τεχνική αφαίρεσης καλοήθων όγκων της υπόφυσης, η οποία μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και τύφλωση. Έχοντας παρουσιάσει 12 ανακοινώσεις σε πρόσφατα διεθνή συνέδρια, όπως το Νευροχειρουργικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον και το Πανευρωπαϊκό Νευροχειρουργικό Συνέδριο στη Σόφια, ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η κλινική του.

Η ενδοσκοπική διαρρινική χειρουργική της υπόφυσης είναι μία από τις τεχνικές που εφαρμόζονται στην κλινική τα τελευταία 3-4 χρόνια. Η διαδικασία εκτελείται μέσω της μύτης και απαιτεί λιγότερη επεμβατικότητα σε σχέση με άλλες μεθόδους, με την ομάδα του να έχει ήδη εκτελέσει περισσότερες από 100 επεμβάσεις. Ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, καθώς επιτυγχάνεται πλήρης ίαση στο 90% των περιπτώσεων, με τους ασθενείς να απολύονται σε ελάχιστες ημέρες μετά την επέμβαση.

Τα καλοήθη αδενώματα της υπόφυσης χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτά που προκαλούν ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως η νόσος Cushing και η γιγαντισμός, και εκείνα που δεν εκκρίνουν παθολογικά ορμόνες αλλά αναπτύσσονται σε μεγάλο μέγεθος, προκαλώντας πιέσεις στα οπτικά νεύρα. Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση είναι κρίσιμες, καθώς αν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα όπως ανεξέλεγκτη υπέρταση ή διαταραχές στην όραση, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε ειδικούς.

Ο κ. Παπανικολάου υπογραμμίζει ότι η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Ένα αδιάγνωστο αδένωμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιοαγγειακές παθήσεις και τελικά σε θάνατο. Έτσι, είναι θεμελιώδες να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση για να αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις.

Πηγή: newsbeast.gr