Στρατηγική Συνεργασία και Επιχειρησιακή Εκπαίδευση στην Άσκηση Μέδουσα 13


Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 13», που διεξήχθη στην περιοχή του αεροδρομίου στο Μάλεμε Χανίων. Στην άσκηση συμμετείχαν σημαντικές ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και παρατηρητές από διάφορες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και η Ιταλία.

Η «Μέδουσα» ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2024 και διεξάγεται από το 2015. Ο σκοπός της άσκησης είναι να ενισχύσει τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, προσφέροντας επιχειρησιακή εκπαίδευση σε διακλαδικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» διεξήχθησαν επίσης οι ασκήσεις «AEGEUS MENA III» και «HERCULES ΙΙΙ», υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της άσκησης, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, στην οποία εκτελέστηκαν πολύπλοκα επιχειρησιακά αντικείμενα με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα αντικείμενα περιλάμβαναν άλμα ελεύθερης πτώσης, διείσδυση από αέρος, τερματική καθοδήγηση αεροσκάφους από Joint Terminal Attack Controller (JTAC), καταρρίχηση με τη μέθοδο «Fast Rope», καθώς και συνδυασμένες αμφίβιες ενέργειες με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.

Πηγή: newsbeast.gr