Στήριξη και Ενίσχυση της Παραδοσιακής Οικογένειας από την Εκκλησία της Ελλάδος


Ανησυχώντας για τη διαρκή αποδυνάμωση της παραδοσιακής οικογένειας, η Εκκλησία της Ελλάδος εξετάζει νέες στρατηγικές υποστήριξης και ενίσχυσης του γάμου, σε μια εποχή όπου αντιμετωπίζουμε πολλές κοινωνικές και πολιτιστικές προκλήσεις. Στη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, παρουσίασε προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που περνούν τα ζευγάρια σήμερα, προσφέροντας συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη των μελλονύμφων και των οικογενειών.

Μια από τις βασικές προτάσεις είναι η ίδρυση σχολών εκπαίδευσης για υποψήφιους γαμπρούς και νύφες, όπου ζευγάρια που ετοιμάζονται να παντρευτούν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα προετοιμασίας για τον γάμο και τη ζωή ως σύζυγοι. Σύμφωνα με τον κ. Φιλόθεο, η παραδοσιακή οικογένεια έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές από την κοινωνική πραγματικότητα, καθώς η ατομικιστική προσέγγιση οδηγεί σε αυξανόμενους χωρισμούς και διαζύγια. Η εκπαίδευση θα έχει στόχο να εξοπλίσει τα ζευγάρια με γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της έγγαμης ζωής και να ενισχύσουν τη σχέση τους.

Τα μαθήματα δεν θα περιορίζονται μόνο σε θρησκευτικά θέματα, αλλά θα καλύπτουν πλήθος θεμάτων, όπως η επικοινωνία μεταξύ των συζύγων, η διαχείριση συγκρούσεων, και η γονεϊκότητα. Θα προσφέρονται γνώσεις και οδηγίες για την ανάπτυξη γονεϊκών δεξιοτήτων, με στόχο να βοηθηθούν οι νέοι γονείς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους.

Στο πλαίσιο της στήριξης των οικογενειών, ο μητροπολίτης παρουσίασε και άλλες προτάσεις, όπως τη δημιουργία ενός κεντρικού ταμείου για την ενίσχυση των κυήσεων, το οποίο θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, εν μέσω της υπογεννητικότητας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Υπάρχει επίσης πρόταση για την επέκταση των Σχολών Γονέων, οι οποίες θα παρέχουν όχι μόνο θεωρητική εκπαίδευση, αλλά και πρακτική εμπειρία μέσω βιωματικών ομάδων.

Μια καινοτόμα ιδέα που προτάθηκε είναι η διοργάνωση κατασκηνωτικών τριημέρων για οικογένειες, με σκοπό να τους δώσει την ευκαιρία να απομακρυνθούν από την καθημερινότητα και να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους μέσω κοινών δραστηριοτήτων. Οι εκδηλώσεις αυτές θα συνδυάζουν ψυχαγωγία και μάθηση, προσφέροντας στα μέλη της οικογένειας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Η ψυχική υγεία των οικογενειών επίσης τέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, με προτάσεις για τη δημιουργία σταθμών υποστήριξης που θα προσφέρουν βοήθεια σε οικογένειες με ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα. Κρίνεται απαραίτητο να γίνει συστηματική καταγραφή των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, ώστε να αναπτυχθούν στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, προτάθηκε η μετατροπή των Γραφείων Γάμων σε Γραφεία Συμβουλευτικής, που θα παρέχουν προληπτική καθοδήγηση και υποστήριξη στα ζευγάρια για την αποφυγή κρίσεων. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο στήριξης, ώστε να βοηθήσει τα ζευγάρια να διαχειριστούν τις συγκρούσεις τους με έναν υγιή τρόπο.

Τέλος, ο μητροπολίτης Θεόφιλος τόνισε ότι οι θεσμοί της Εκκλησίας και της παραδοσιακής οικογένειας υπόκεινται σε κριτική στη σύγχρονη κοινωνία, και συχνά η αρνητική προβολή αυτών των θεσμών παραμορφώνει την πραγματικότητα. Η λειτουργική οικογένεια, όπως δήλωσε, αποδεδειγμένα συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας των μελών της, παρέχοντας ένα ασφαλές περιβάλλον.

Πηγή: newsbeast.gr