Σοβαρός Κίνδυνος Πυρκαγιάς Σε Πολλές Περιοχές Της Χώρας


Σε κατάσταση υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) θα βρίσκονται περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, το Ηράκλειο, το Λασίθι, καθώς και τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, καθώς και τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Ψαρά, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι με δείκτη 3 απαγορεύονται οι θερμές εργασίες. Σε περίπτωση παράβασης, οι υπαίτιοι αντιμετωπίζουν υψηλά χρηματικά πρόστιμα, ενώ η εξ αμελείας πρόκληση πυρκαγιάς έχει εξελιχθεί από πλημμέλημα σε κακούργημα, επιφέροντας ποινές φυλάκισης.

Όπως τονίζουν πηγές από την Πολιτική Προστασία, η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες βροχοπτώσεις από την αρχή του φθινοπώρου και τους ισχυρούς ανέμους, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Συνήθως, κατά την περίοδο αυτή, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς κυμαίνεται στους δείκτες 1 και 2 (χαμηλή και μέση επικινδυνότητα), ωστόσο φέτος πολλές περιοχές καταγράφουν σχεδόν καθημερινά τον δείκτη 3. Υπήρξαν μάλιστα ημέρες με δείκτη 4, όπως στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν εκδηλώθηκε η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες και η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥 για αύριο Δευτέρα 14/10:🟡 Υψηλός κίνδυνος 3️⃣ σε:📍περιοχές #Αττικής & #Εύβοιας📍#Λέσβο #Χίο #Ψαρά #Ικαρία #Σάμο 📍#Κυκλάδες 📍#Δωδεκάνησα📍#Ηράκλειο #Λασίθιℹ https://t.co/rAEzmqBTXX@CivPro_GR @112Greece @hellenicpolice pic.twitter.com/3tGxwXKTB5— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) October 13, 2024

Πηγή: newsbeast.gr