Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης παιδιών στο Κέντρο Αποθεραπείας Θεσσαλονίκης


Η παρέμβαση εισαγγελέα προήλθε από δημοσίευμα που αποκάλυψε σοκαριστικές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης για πολλά παιδιά στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος». Στο δημοσίευμα, που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 στις 15 Οκτωβρίου, φαίνονται εικόνες παιδιών που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, με ένα παιδί γυμνό να είναι κουλουριασμένο σε κρεβάτι με κάγκελα και άλλα παιδιά να βρίσκονται σε ακαθαρσίες.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να ερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ορισμένα από τα αδικήματα που διερευνώνται περιλαμβάνουν την έκθεση, την παράνομη βία κατά ανηλίκων και αδύναμων προσώπων, καθώς και την παράβαση υγειονομικών κανονισμών. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα εξεταστούν οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, με γονείς, κηδεμόνες και δικαστικούς συμπαραστάτες να καλούνται να καταθέσουν.

Έρευνα για το Κέντρο είχε διεξαχθεί και πριν από τρία χρόνια από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μετά το θάνατο 21χρονου περιθαλπόμενου, ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από νοσηλευτή. Η μελέτη της Αρχής εντόπισε παραλείψεις στη λειτουργία της δομής, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση της τότε διοίκησης. Τα ευρήματα της έκθεσης, που περιλάμβαναν και περιστατικά τραυματισμού του 21χρονου πριν τον θάνατό του, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να παραπέμψει 18 στελέχη και εργαζόμενους του Κέντρου σε δίκη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Φεβρουάριο, αφού έχουν προηγηθεί πολλές αναβολές. Ο νοσηλευτής, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο του νεαρού, είναι τώρα 57 ετών και δικάζεται για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Η δίκη του συνεχίζεται με εξέταση μαρτύρων.

Πηγή: newsbeast.gr