Σκάνδαλο Υπερσυνταγογράφησης Φαρμάκων Εμπλέκει Πάνω από 100 Γιατρούς


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το πρωί της Τετάρτης, ανακαλύφθηκε ότι πάνω από 100 γιατροί έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα εξαιτίας των οποίων επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ. Οι υπερσυνταγογραφήσεις υπολογίζεται ότι αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον κατά 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι τους πρώτους μήνες του 2024, οι συγκεκριμένοι γιατροί συνταγογραφούσαν ανά ασθενή από 250 έως 422 φάρμακα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας παθολόγος, ο οποίος έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ για την εκτενή συνταγογράφηση χιλιάδων σκευασμάτων σε μόλις έναν μήνα. Ο εν λόγω γιατρός ισχυρίζεται ότι η κατηγορία που του αποδίδεται δεν αντανακλά την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι “χάκαραν” τους κωδικούς του στο σύστημα συνταγογράφησης.

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η μητέρα του, του οποίου ο ΑΜΚΑ χρησιμοποιήθηκε για τις συνταγογραφήσεις, έχει πεθάνει από το 2014 και ότι είναι πρακτικά αδύνατο να συνταγογραφήσει σε νεκρό. Ο παθολόγος αναφέρει ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του και ισχυρίζεται ότι γνωρίζει για την ύπαρξη κυκλώματος που εμπλέκεται σε αυτές τις υπερσυνταγογραφήσεις. Επιπλέον, παραδέχεται ότι έχει προγενέστερη εμπλοκή σε περίπτωση συνταγογράφησης ψυχοτρόπου φαρμάκου σε χρήστη που βρέθηκε νεκρός, υποστηρίζοντας όμως ότι ο θάνατος δεν οφείλεται στο φάρμακο αλλά στη χρήση ηρωίνης και τονίζει ότι αθωώθηκε στο δικαστήριο.

Πηγή: newsbeast.gr