Σκάνδαλο με πλασματικές συνταγές από γιατρούς προκαλεί αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο


Τα πρόσφατα αποκαλυπτήρια σχετικά με ένα «πάρτι» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ μέσω πλασματικών ηλεκτρονικών συνταγών, το οποίο είχε στήσει τουλάχιστον 100 γιατροί, έχουν προκαλέσει αναστάτωση. Σε μόλις 8 μήνες, αυτοί οι γιατροί φέρεται να έχουν συνταγογραφήσει έως και 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή, με ποσότητες που αγγίζουν τα 1.630 τεμάχια. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στο ζήτημα στις 18/10, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μειοψηφία γιατρών που δεν εκπροσωπούν την ευρύτερη ιατρική κοινότητα.

«Οι ιατρικοί σύλλογοι και το υπουργείο πρέπει να παρέμβουν άμεσα για να επιλυθεί το θέμα, εντός λίγων ημερών. Οι εν λόγω γιατροί δεν θα είναι σε θέση να συνταγογραφούν ξανά, και με την ολοκλήρωση των ΕΔΕ θα διαλευκανθεί η κατάσταση,» ανέφερε η Παγώνη, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Η ζημιά που έχει υποστεί ο ΕΟΠΥΥ από αυτές τις εικονικές συνταγογραφήσεις υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι δεν είναι δίκαιο να κατηγορούνται όλοι οι γιατροί εξαιτίας αυτής της μειοψηφίας: «Δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι ένας γιατρός κέρδισε 400.000 ευρώ και να αναγκάζομαι εγώ να απολογούμαι για καθετί που δεν έχει σχέση με την ηθική και την επαγγελματική ευσυνειδησία.»

Πηγή: newsbeast.gr