Συμπληρώνοντας 84 χρόνια από το «Όχι» και 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, είναι αναγκαίο να θυμόμαστε τις θυσίες και τα βάσανα του ελληνικού λαού. Τα ήθη και η μνήμη των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα, οι μητέρες που θρήνησαν τα παιδιά τους, και τα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι ναζιστές, είναι στοιχεία που θα πρέπει να μένουν ζωντανά.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της κατοχής, οι ιστορίες ηρωισμού και φρίκης διαμορφώνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που πολλές φορές περνά μέσα από τη λογοκρισία και την προπαγάνδα των χουντικών. Δυστυχώς, οι ταινίες που ασχολούνται με το έπος του ’40, την Κατοχή και την Αντίσταση, υπήρξαν συχνά θύματα αυτής της προπαγάνδας και μερικές από αυτές δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από τον καταιγισμό των ιδεών της εποχής.
Πολλές ταινίες από εκείνη την περίοδο παραμένουν σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ας δούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες που αποτυπώνουν τις δύσκολες εποχές της Κατοχής και της Αντίστασης και αναδεικνύουν το ταλέντο των δημιουργών τους.
«Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση»: Μια από τις κορυφαίες ταινίες που καταγράφουν την εποχή της κατοχής, με τον Θανάση Βέγγο να δίνει μια απαράμιλλης ερμηνείας παράσταση, συνδυάζοντας δραματικότητα και κωμωδία.
«Το ξυπόλητο τάγμα»: Η ταινία του Γκρεγκ Τάλλας αγγίζει την ιστορία παιδιών που αναγκάστηκαν να κλέψουν για να επιβιώσουν, σε μια παραγωγή που συνδυάζει την πραγματικότητα με την ιστορία και καταγράφει τις θλίψεις της εποχής.
«Το μπλόκο»: Ένα έργο που εξερευνά το ιστορικό μπλόκο στην Κοκκινιά, με υποδειγματική σκηνοθεσία και ερμηνείες που «φωτίζουν» τις μαύρες σελίδες της Ιστορίας.
«Ουρανός»: Μια ταινία με λυρισμό και αντιηρωικό πνεύμα, που όμως προσφέρει βαθιά συναισθηματική αξία και αναδρομή στις ιστορίες των ανθρώπων που αγωνίστηκαν και έχασαν τα πάντα.
«Ψηλά τα χέρια Χίτλερ»: Μια δραματική κωμωδία που φωτίζει τη ζωή απλών ανθρώπων κατά την κατοχή, δείχνοντας πώς οι σχέσεις και οι φιλίες δοκιμάστηκαν από την εμπειρία του πολέμου.
«Προδοσία»: Ένα anti-war έργο που προκαλεί ταραχή στην αντίληψη του θεατή, καθώς φωτίζει τις σχέσεις δύναμης και προδοσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο»: Αυτή η ταινία εξερευνά τις σχέσεις φίλων που χάνουν την παλιά τους ζωή και ξανασυναντιούνται στη διάρκεια του πολέμου, προσπαθώντας να βρουν ένα νέο νόημα.
«Αδούλωτοι Σκλάβοι»: Ένα τολμηρό έργο που φέρνει στο προσκήνιο την αντίσταση των νέων κατά της Κατοχής, αναδεικνύοντας την πολιτική και κοινωνική διάσταση της εποχής.
«Το τελευταίο σημείωμα»: Ένα συγκλονιστικό αντιστασιακό δράμα που έβαλε το κοινό στη θέση των κατηγορούμενων κάτω από τις φρικαλέες συνθήκες της κατοχής.
«Οι Γερμανοί ξανάρχονται»: Ένα φιλμ που ασχολείται με τη ζωή μετά τον πόλεμο, δείχνοντας πώς ο διχασμός των Ελλήνων συνέχει να επηρεάζει την καθημερινότητα.
Με αφορμή την αυριανή επέτειο, είναι σημαντικό να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που αγωνίστηκαν και να αναγνωρίσουμε την αξία του κινηματογράφου στην ανακάλυψη αυτών των ιστοριών. Πηγή: newsbeast.gr