Αναστάτωση προκάλεσαν οι σεισμοί που εκδηλώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Άγιο Όρος, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν προσεκτικά την ακολουθία ενεργότητας στο συγκεκριμένο ρήγμα. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο halkidikinews.gr και στον Θοδωρή Δούκα, δήλωσε ότι παρόμοιοι σεισμοί είναι συνηθισμένοι στην ελλαδική περιοχή και ότι η ανησυχία δεν είναι δικαιολογημένη σε γενικές γραμμές. Ωστόσο, ανέφερε ότι η τρέχουσα σεισμική ακολουθία είναι σε μια θέση που έχει δείξει σημάδια διέγερσης για αρκετές εβδομάδες.
Ο καθηγητής δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός σεισμού που μπορεί να «σπάσει» το ρήγμα με μέγεθος γύρω στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τους κατοίκους και κυρίως τους μοναχούς στις κοντινές περιοχές να είναι σε επιφυλακή. «Είμαστε σε μια φάση νέας διέγερσης του ρήγματος. Αν και η σεισμική ακολουθία μπορεί να σταματήσει μετά από μήνες, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δυνατότητα ενός σεισμού που θα επηρεάσει ολόκληρο το μήκος του ρήγματος. Ενδεχόμενος σεισμός με μέγεθος άνω των 5,5 μπορεί να συμβεί, επομένως οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα πρέπει να διατηρήσουν μέτρα προετοιμασίας», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και του δεύτερου ποδιού δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από αυτό το ρήγμα. Παρόλα αυτά, οι πιο κοντινές περιοχές, όπως η Ουρανούπολη και μέχρι την Αμμουλιανή καθώς και οι μονές του Αγίου Όρους, θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να αποφεύγουν τη χρήση παλιών κτιρίων που ενδέχεται να έχουν δομικά προβλήματα.
Πηγή: newsbeast.gr