Σεισμική δραστηριότητα στη Χαλκιδική και ανθεκτικότητα του Αγίου Όρους σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα


Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε σήμερα, Δευτέρα 23/9, στον σεισμό των 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συνέβη στη Χαλκιδική το πρωί της Κυριακής 22/9. «Εδώ και περίπου δύο μήνες υπάρχει σεισμική δραστηριότητα με πολλούς μικρούς σεισμούς. Προτού συμβεί ο σεισμός, είχαμε παρατηρήσει έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και γι’ αυτό είχαμε οργανώσει περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Σε ακραία περίπτωση, ενδέχεται να έχουμε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ» ανέφερε.

Ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε επίσης ότι, αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, είναι η πρώτη φορά που γνωρίζουμε για το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από δύο μήνες. «Με βάση τα δεδομένα, το μέγεθος του σεισμού μπορεί να φτάσει σε ακραίες περιπτώσεις τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Ωστόσο, θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία» τόνισε. Ξεκαθάρισε ότι το Άγιο Όρος, το οποίο περιλαμβάνει μοναστηριακές δομές ανθεκτικές με την πάροδο των χρόνων, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Επιπλέον, ο Λέκκας εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία στο φαράγγι της Σαμαριάς, όπου μία τουρίστρια έχασε τη ζωή της από πτώση βράχου. «Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την έντονη βροχόπτωση, και ήδη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Αυτά τα φαινόμενα είναι φυσικά και μπορέσαμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία για να ελαχιστοποιήσουμε την επικινδυνότητα» υπογράμμισε.

Πηγή: newsbeast.gr