Ρομποτική Χειρουργική Επανάσταση με τον Βοηθό Maestro στην Ελάχιστα Επεμβατική Ιατρική


Ο ρομποτικός βοηθός Maestro παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του 19ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας (ESCP). Η επίδειξη των δυνατοτήτων του πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Moon Surgical, η οποία ιδρύθηκε το 2019 στο Παρίσι, σε συνεργασία με την εταιρεία Nvidia. Ο εμπορικός διευθυντής της Moon Surgical, Eric Ermenault, τόνισε ότι το Maestro έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε πολλές επεμβάσεις σε νοσοκομεία στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Maestro είναι ένα ρομπότ που υποστηρίζει τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κάνοντάς τες πιο ακριβείς και λιγότερο χρονοβόρες. Διαθέτει δύο βραχίονες που κρατούν σταθερή την κάμερα και παρέχουν ακριβείς πληροφορίες στον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτή η καινοτομία επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν επεμβάσεις με μεγαλύτερη αυτονομία, χωρίς την ανάγκη βοήθειας από προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Ermenault, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Maestro είναι ότι μειώνει την ανάγκη για νοσοκόμες κατά τη διάρκεια των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι νοσοκόμες μπορούν να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε άλλες, πιο απαιτητικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι λίστες αναμονής για τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Ermenault ανέφερε επίσης ότι η εκπαίδευση στη λαπαροσκόπηση είναι συχνά δύσκολη για τους νεοεισερχόμενους χειρουργούς. Το Maestro έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, προσφέροντας στους χειρουργούς “δύο ρομποτικά χέρια”, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την επέμβαση. Η κάμερα του ρομποτικού συστήματος παραμένει σταθερή, διευκολύνοντας τον χειρουργό να εστιάσει στα ενδοκοιλιακά όργανα.

Στο πλαίσιο της προοπτικής της τεχνολογίας αυτής, το κόστος των επεμβάσεων με το Maestro είναι σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλα ρομποτικά συστήματα της αγοράς. Ο Ermenault σημείωσε πως το κόστος ανά επέμβαση κυμαίνεται γύρω από 300 ευρώ, ενώ με άλλες τεχνολογίες μπορεί να φτάνει τα 3000 ευρώ.

Η συνεργασία με τη Nvidia έχει επιτρέψει την ανάπτυξη προηγμένων αλγορίθμων που βοηθούν στην αναγνώριση εικόνας και στον εντοπισμό χειρουργικών εργαλείων, μέσα από εκπαίδευση του ρομπότ με πολλές ώρες βίντεο. Αυτό καθιστά το Maestro μια καινοτόμο και αποτελεσματική λύση στην ιατρική πρακτική.

«Ως ομάδα είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην προβολή ευρωπαϊκής τεχνολογίας από τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «i4G», Θεολόγης Προκοπίου.

Πηγή: newsbeast.gr