Ψηφιοποίηση της Διαδικασίας Έκδοσης Διαβατηρίων για Έλληνες του Εξωτερικού


Με την ψήφο του άρθρου 60 του ν. 5143/2024 από το υπουργείο Εσωτερικών, ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων για τους Έλληνες του εξωτερικού. Αυτή η νέα ρύθμιση, αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των υπουργών Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στοχεύει στη απλούστευση της διαδικασίας και στη μείωση του χρόνου και του κόστους που απαιτείται για την έκδοση διαβατηρίων.

Η ολοκλήρωση της τεχνικής υλοποίησης, η οποία προγραμματίζεται μέσω της συνεργασίας των ανωτέρω υπουργείων, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των προξενικών αρχών. Έτσι, θα μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των αποδήμων. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ασχολείται ενεργά με αυτό το θέμα, στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης να στηρίξει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου για τον Απόδημο Ελληνισμό για την περίοδο 2024-2027.

Αυτή η πρωτοβουλία, πέραν της τεχνικής διάστασης της ψηφιοποίησης, αποσκοπεί και στη βελτίωση της καθημερινότητας των αποδήμων, καθώς και στη στρατηγική ενίσχυση της σχέσης τους με το ελληνικό κράτος, προσφέροντας μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση.

Πηγή: newsbeast.gr