Πρόγραμμα Ζωής στην Κρήτη: Δημιουργία Δικτύου Ασφαλείας με Απινιδωτές και Εκπαίδευση Πολιτών


Η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί το πρόγραμμα «Ζωή», το οποίο έχει σχεδιαστεί ως ένα πρότυπο δίχτυ προστασίας για όλη τη νήσο. Στο επίκεντρο αυτού του προγράμματος βρίσκεται η προμήθεια και τοποθέτηση απινιδωτών τελευταίας γενιάς, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας εκπαιδευμένης να βοηθάει το ένα μέλος της άλλο. Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κρήτης και αρμόδιος στον τομέα Υγείας, Γιώργος Πιτσούλης, τόνισε ότι ήδη έχουν αποκτηθεί 260 απινιδωτές, εκ των οποίων οι 70 θα τοποθετηθούν σε αθλητικούς χώρους, ενώ οι υπόλοιποι θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία του νησιού.

Η ανάγκη του προγράμματος προέρχεται από την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του αιφνίδιου θανάτου, ο οποίος είναι διαρκής κίνδυνος. Οι υπάρχοντες απινιδωτές συχνά δεν είναι προσβάσιμοι ή λειτουργικοί, και η ύπαρξή τους δεν είναι γνωστή στον κόσμο. Κατά συνέπεια, οι νέοι απινιδωτές θα είναι μέρος ενός δικτύου το οποίο θα επιτηρείτε και θα ελέγχεται από την Ιατρική Σχολή της Κρήτης.

Ο Πιτσούλης επισήμανε την ανάγκη για εκπαίδευση των πολιτών, ιδίως των μαθητών, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να παρέμβουν σε επείγουσες καταστάσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης. Η εκπαίδευση πολιτών είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και απαιτεί τη συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων όπως ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι σχετικοί φορείς.

Σχετικά με την τεχνολογία, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα διευκολύνει τους πολίτες στην ανεύρεση του κοντινότερου απινιδωτή και θα παρέχει οδηγίες για πρώτες βοήθειες. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός κόμβος που θα καταχωρεί τις τοποθεσίες των απινιδωτών.

Η απήχηση του προγράμματος φαίνεται ήδη εντυπωσιακή, καθώς πολλοί πολίτες και οργανισμοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Η συγκίνηση από την ανταπόκριση αυτή δίνει περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες της Περιφέρειας.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι οι εκπαιδευμένοι πολίτες, ειδικά τα παιδιά, μπορεί να αποτελέσουν πολλαπλασιαστές της δράσης και επισημάνθηκε πως ακόμη και η σωτηρία μιας ζωής είναι καθοριστική προσφορά στην κοινωνία. Ο κ. Πιτσούλης δήλωσε ότι το πρόγραμμα μόλις ξεκίνησε, αλλά το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό, με νέες καινοτομίες να αναμένονται σύντομα.

Πηγή: newsbeast.gr