Προετοιμασία και Αντιφατικότητα: Το Ιράν Σχεδιάζει Αντιποίνων κατά του Ισραήλ


Το Ιράν προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις του με αραβικές χώρες της περιοχής και ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Ισραήλ για στρατιωτική επίθεση θα θεωρηθεί νόμιμος στόχος. Οι ιρανοί αξιωματούχοι φαίνεται να είναι σε εγρήγορση, ελπίζοντας ωστόσο ότι μια πλήρης κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορέσει να αποφευχθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ιρανικές αρχές έχουν διατάξει τον στρατό τους να είναι έτοιμος για πόλεμο με το Ισραήλ αλλά και να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν, έχοντας στο νου τους τον αποδεκατισμό των συμμάχων τους στον Λίβανο και τη Γάζα. Τέσσερις αξιωματούχοι δήλωσαν σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις ότι ο ανώτατος ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, έχει διατάξει την κατάρτιση στρατηγικών για την αντιμετώπιση πιθανής ισραηλινής επίθεσης.

Όπως υποστηρίζουν, η σοβαρότητα των ισραηλινών επιθέσεων θα κρίνει και την αντίδραση του Ιράν. Αν τα πλήγματα προκαλέσουν σημαντικές ζημιές και απώλειες, το Ιράν είναι πιθανό να ανταπαντήσει με αντίποινα. Αν οι επιθέσεις περιοριστούν, οι πιθανότητες αντίκτυπου μειώνονται. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει αναφέρει ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι βέβαιη εφόσον χτυπηθούν οι υποδομές πετρελαίου, ενέργειας ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως και αν γίνουν επιθέσεις σε υψηλόβαθμα στελέχη.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι πιθανές απαντήσεις του Ιράν περιλαμβάνουν μεγάλες κλιμακώσεις των επιθέσεων από ιρανικές ομάδες και στοχευμένα χτυπήματα σε στρατηγικές εγκαταστάσεις. Σε περίπτωση σοβαρών ζημιών, η αντίδραση θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων κατά στόχων.

Καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη, η πρόθεση του Ιράν να αποφύγει έναν μεγάλο πόλεμο είναι σαφής. Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Νάσερ Ιμάνι, «το Ιράν δεν επιθυμεί πραγματικά να έχει έναν μεγάλο πόλεμο με το Ισραήλ. Δεν βλέπουμε κανένα όφελος από την έκρηξη της περιοχής».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, και οι τοπικές ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες. Οι New York Times τονίζουν ότι για το Ιράν και την περιοχή το διακύβευμα είναι υψηλό, καθώς ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα έφερνε μεγάλες αναταραχές και θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλες δυνάμεις στην περιοχή.

Πηγή: newsbeast.gr