Περιστατικά με παράτυπους αλλοδαπούς και επιχειρήσεις διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή της Κω και άλλων περιοχών της Ελλάδας


Τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις με παράτυπους αλλοδαπούς καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα. Στα νοτιοανατολικά της Κω, σημειώθηκε ανατροπή λέμβου που μετέφερε 16 αλλοδαπούς, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να ανασυρθεί νεκρή. Οι υπόλοιποι 15 διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν από πλωτό σκάφος του λιμενικού στο λιμάνι του νησιού.

Σε άλλη περίπτωση, εντοπίστηκε ξύλινο σκάφος 23 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, στο οποίο επέβαιναν 78 άτομα. Αυτοί περισυλλέγησαν από ναυαγοσωστικό σκάφος και θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά. Επιπλέον, ένα ιστιοφόρο με 70 αλλοδαπούς εντοπίστηκε στα ανατολικά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Οι επιβάτες του ιστιοφόρου περισυλλέγησαν από παραπλέον πλοίο σημαίας Παναμά με τη βοήθεια του πλωτού του Λιμενικού και θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας. Όλες οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τον Αύγουστο του 2024, συνελήφθησαν 2.840 αλλοδαποί για παράτυπη είσοδο στη χώρα, εκ των οποίων οι 19 εντοπίστηκαν στην ελληνική επικράτεια και είχαν προορισμό κάποια χώρα της ΕΕ. Παράλληλα, συνελήφθησαν 88 διακινητές και κατασχέθηκαν 49 σκάφη και 3 οχήματα.

Πηγή: newsbeast.gr