Οκτώβριος Μήνας Ενημέρωσης και Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού


Ο καρκίνος του μαστού είναι μια σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη ασθένεια, κυρίως όταν διαγιγνώσκεται νωρίς. Η σωστή ενημέρωση και προληπτική παρακολούθηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική του αντιμετώπιση. Σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν 1 στις 9 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 380.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με την ασθένεια, ενώ περίπου 96.000 χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της. Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου, με πάνω από 7.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Παρόλο που αποτελεί την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση.

Η νόσος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του μαστού αναπτύσσουν μεταλλάξεις και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισβάλλουν σε υγιείς ιστούς και να δημιουργήσουν μεταστάσεις. Σε πρώιμα στάδια, ο καρκίνος μπορεί να μην προκαλέσει εμφανή συμπτώματα, οπότε είναι πολύ σημαντική η προληπτική εξέταση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν νέα μάζα στον μαστό, πόνο, αλλαγές στο δέρμα, εκκρίσεις από τη θηλή και οίδημα. Αν παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Η διάγνωση πραγματοποιείται με μαστογραφίες, υπερήχους και βιοψίες. Ο εντοπισμός του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο είναι κρίσιμος για την επιτυχή θεραπεία. Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις, ξεκινώντας από την ηλικία των 35-40 ετών, με μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε δύο χρόνια.

Στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ» παρέχει δωρεάν μαστογραφίες και κλινικές εξετάσεις σε γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών. Μέσω αυτού του προγράμματος, πάνω από 26.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί έγκαιρα.

Οι παράγοντες κινδύνου αυτής της ασθένειας περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, τη μεγαλύτερη ηλικία, ιστορικό καρκίνου και διαταραχές στην έμμηνο ρύση. Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία. Η απόφαση για την κατάλληλη θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με ειδικευμένο ιατρό.

Η πρόληψη παραμένει το πιο αποτελεσματικό όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η τακτική παρακολούθηση είναι θεμελιώδεις για την καταπολέμηση αυτής της μορφής καρκίνου.

Πηγή: newsbeast.gr