Οι Πράσινοι Αυτοκινητόδρομοι της Χώρας Διακρίνονται με Χρυσά και Χάλκινα Βραβεία για Προγράμματα Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης


Στο πλαίσιο των Environmental Awards 2024, η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός διακρίθηκαν με μία Χρυσή Διάκριση και δύο Χάλκινες. Ειδικότερα, οι εταιρείες κατέκτησαν το Gold Βραβείο στην κατηγορία «Μείωση σπατάλης τροφίμων – Διαχείριση Αποβλήτων», καθώς και ένα Bronze βραβείο για την κατηγορία «Κυκλική Οικονομία», λόγω των δράσεών τους που σχετίζονται με την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων (κομποστοποίηση). Επιπλέον, βραβεύτηκαν με ένα ακόμη Bronze βραβείο στην κατηγορία «Μείωση των Παραγόμενων Αποβλήτων» για το πρόγραμμα ανακύκλωσης “Boosting Recycling Initiative”.

Η καινοτόμος πρωτοβουλία κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων εφαρμόζεται στα Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α) Αταλάντης και επεκτείνεται σε άλλους ΣΕΑ. Οι μηχανικοί κομποστοποιητές έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται έως 100 κιλά οργανικών αποβλήτων, μετατρέποντας τα σε λίπασμα. Αυτό το λίπασμα χρησιμοποιείται για τη συντήρηση πρασίνου κατά τις εργασίες αποκατάστασης του αυτοκινητοδρόμου. Στις κεντρικές κουζίνες των εταιρειών έχουν εγκατασταθεί ξηραντήρες για την καθημερινή ανακύκλωση υπολειμμάτων τροφών, συγκεντρώνοντας το 2023 συνολικά 1,5 τόνο κομπόστ για τις ανάγκες φύτευσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ροδιανός Αντωνακόπουλος, δήλωσε κατά την παραλαβή του χρυσού βραβείου ότι οι τέσσερις άξονες που καθοδηγούν τις καθημερινές λειτουργίες της εταιρείας είναι η οδική ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιότητα και καινοτομία στις υπηρεσίες, καθώς και η φροντίδα των ανθρώπων τους. Αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των εργαζομένων στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος, το οποίο προσθέτει αξία στην πράσινη στρατηγική των αυτοκινητοδρόμων.

Μέσω του προγράμματος “Boosting Recycling Initiative”, η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός καταγράφουν σημαντική αύξηση στην ανακύκλωση αποβλήτων το 2023, συγκριτικά με το 2022. Στη Νέα Οδό, η αύξηση ξεπέρασε το 40% για υλικά όπως πλαστικό, γυαλί και χαρτί, ενώ στην Κεντρική Οδό διπλασίασαν την ποσότητα ανακυκλωμένων υλικών.

Οι τρέχουσες διακρίσεις των δύο αυτοκινητοδρόμων αποτελούν απόδειξη της δέσμευσής τους για καινοτόμες πρωτοβουλίες που προστατεύουν το περιβάλλον και αναδεικνύουν τη σημασία της βιωσιμότητας στην καθημερινότητά τους. Πηγή: newsbeast.gr