Οι Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η Στήριξη της Ελλάδας προς το Ισραήλ


Η κατάσταση στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με μια μεγάλη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, την οποία η Ελλάδα καταδικάζει εντόνως. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του αναφέρει: «Στηρίζουμε τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια, το οποίο επλήγη βάναυσα πριν από έναν χρόνο -σαν αύριο- με την αποτρόπαια επίθεση της Χαμάς σε βάρος εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών».

Η τρομοκρατική βία κατά αμάχων, όπως η πρόσφατη επίθεση στη Γιάφα που είχε ως θύμα έναν 26χρονο Έλληνα φοιτητή, υπογραμμίζει την ανάγκη για αποκλιμάκωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι σε αυξημένη εγρήγορση και φροντίζει για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των ομογενών από τον Λίβανο. Ήδη, 22 Έλληνες και 38 Κύπριοι απομακρύνθηκαν από τη Βηρυτό με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στα εσωτερικά ζητήματα, η κυβέρνηση παρουσίασε το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης του Έβρου, με 19 νέα μέτρα και συνολική χρηματοδότηση 2,83 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της περιοχής. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία αυτού του σχεδίου για την τοπική ανάπτυξη και την ανακούφιση των κατοίκων. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η εκφόρτωση του πρώτου εμπορικού φορτίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, που ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

Στο πλαίσιο της προώθησης κοινωνικής πολιτικής, ανακοινώθηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση των γεννήσεων και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Ο Οργανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης αναγνωρίστηκε διεθνώς, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στη ρύθμιση χρεών για παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας μέσα από φορολογικά κίνητρα και ότι το Δημόσιο θα προβεί σε προσλήψεις το επόμενο έτος. Επίσης, η ανάκαμψη του τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών και η αύξηση των εσόδων αποτελεί προτεραιότητα.

Συνολικά, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών υποδεικνύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της στήριξης των ελληνικών πολιτών. Πηγή: newsbeast.gr