Οφέλη και Προοπτικές από τη Νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού


Σημαντική είναι η νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία κλείνει ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 3,27 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό θα οδηγήσει σε συνολική ωφέλεια ύψους 7 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών.

Αρχής γενομένης από την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, οι οδηγοί θα πληρώνουν μειωμένο αντίτιμο στα διόδια, το οποίο από 2,8 ευρώ θα κατέβει στα 2,5 ευρώ. Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρξει μόνιμη απαλλαγή από την καταβολή διοδίων για επιβατικά οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία και αναπήρους πολέμου.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης, η οποία αφορά τον αυτοκινητόδρομο μήκους 70 χιλιομέτρων και με καθημερινές διελεύσεις πάνω από 280.000 οχήματα, έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει αρκετά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν τις ετήσιες αποδόσεις 7,5% επί των εσόδων του παραχωρησιούχου στο ΤΑΙΠΕΔ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στον αυτοκινητόδρομο, και την υλοποίηση επενδύσεων 380 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της υποδομής.

Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναμένεται να επιφέρει αμοιβαία οφέλη, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου, ωφελώντας ταυτόχρονα και τον ιδιωτικό φορέα. Επιπλέον, η σύμβαση αποσκοπεί στην προώθηση ασφαλών και απρόσκοπτων μετακινήσεων, στην ταχύτερη μεταφορά εμπορευμάτων και στην ενίσχυση της ομαλής λειτουργίας της κυκλοφορίας στην περιοχή της Αττικής.

Τελικά, η νέα Σύμβαση Παραχώρησης προγραμματίζεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, κλείνοντας έτσι μία σημαντική εκκρεμότητα για την κυκλοφορία και τις υποδομές της Αττικής.

Πηγή: newsbeast.gr