Οδηγός για να γίνετε σπουδαίος δημόσιος ομιλητής με έμπνευση από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους


Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε εξαιρετικός δημόσιος ομιλητής, είναι χρήσιμο να εξετάσετε τις συμβουλές των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας. Αν και η εποχή τους διαφέρει κατά 2.500 χρόνια από τη δική μας, οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες και αντιλήψεις έχουν παραμείνει σταθερές. Οι στρατηγικές πειθούς που ανέπτυξαν τότε είναι ακόμα συναφείς και αποτελεσματικές σήμερα.

Η ρητορική βασίζεται σε τρία θεμελιώδη στοιχεία: ήθος, λόγο και πάθος. Ο Αριστοτέλης τόνιζε την σημασία του ήθους, δηλαδή του χαρακτήρα και της αξιοπιστίας του ομιλητή. Για να πείσετε το κοινό σας, πρέπει να αισθάνεται ότι μιλάτε με γνησιότητα και καλές προθέσεις. Χρειάζεται να δημιουργήσετε μια αίσθηση εμπιστοσύνης, διότι χωρίς αυτήν, ακόμα και οι πλέον καλοσχεδιασμένες επιχειρηματολογίες χάνουν την αξία τους. Μπορείτε να επισημάνετε συνεργασίες ή επιτεύγματα που ενισχύουν την αξιοπιστία σας.

Στη συνέχεια, έρχεται ο λόγος, δηλαδή το περιεχόμενο της ομιλίας σας. Είναι ουσιώδους σημασίας να παρουσιάζετε τις ιδέες σας με τρόπο που να ενθαρρύνει το ακροατήριο να καταλήξει στις δικές του ερμηνείες. Ο Αριστοτέλης προτείνει να «δείξετε» αντί να «πείτε» τις ιδέες σας, καθώς αυτό καθιστά τη διαδικασία πιο διασκεδαστική και πειστική.

Τέλος, το πάθος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Οι ομιλίες δεν πρέπει να είναι μόνο λογικές αλλά και συναισθηματικές. Είναι χρήσιμο να μοιράζεστε προσωπικές ιστορίες ή να εκφράζετε συγκινησιακά στοιχεία για να δημιουργήσετε σύνδεση με το κοινό σας. Ωστόσο, προειδοποιεί η νευροεπιστήμονας Anne-Laure Le Cunff, πρέπει να χρησιμοποιείτε το πάθος με προσοχή, καθώς υπερβολικές συναισθηματικές εκδηλώσεις μπορεί να απομακρύνουν το ακροατήριο.

Αυτές οι αρχαίες διδαχές είναι ακόμη επίκαιρες και μπορούν να σας καθοδηγήσουν στο να γίνετε ένας επιδραστικός ομιλητής. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι, παρά την εξέλιξη της κοινωνίας, παραμένουν ουσιαστικά οι ίδιοι. Πηγή: newsbeast.gr