Ο Πλάτων και η Εφεύρεση του Πρώτου Ξυπνητηριού στην Ιστορία


Ο Πλάτων, ο διαχρονικός Έλληνας φιλόσοφος που έζησε περίπου από το 428 έως το 348 π.Χ., ήταν ο πρώτος που κατανοήσε την ανάγκη για μια συσκευή αφύπνισης και εφηύρε το πρώτο ξυπνητήρι στην ιστορία. Η έμπνευσή του προήλθε από την επιθυμία του να ξυπνά νωρίς και να προετοιμάζεται για τις πρωινές του διαλέξεις.

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, σύμφωνα με το greekreporter.com, βασιζόταν σε απλές αλλά καινοτόμες αρχές της φυσικής. Λειτουργούσε ως κλεψύδρα, στην οποία το ανώτερο κεραμικό δοχείο τροφοδοτούσε σταδιακά το επόμενο μικρότερο δοχείο μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης χοάνης, η οποία είχε υπολογιστεί με ακρίβεια για να επιτυγχάνεται ο επιθυμητός χρόνος.

Η διαδικασία ενεργοποιούνταν όταν το δεύτερο δοχείο γέμιζε μετά από μια προκαθορισμένη χρονική περίοδο — υποθετικά επτά ώρες. Όταν συνέβαινε αυτό, άδειαζε γρήγορα στο επόμενο, προκαλώντας την απελευθέρωση του παγιδευμένου αέρα και έναν χαρακτηριστικό ήχο, παρόμοιο με αυτόν ενός βραστήρα τσαγιού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τα γραπτά του Αριστοτέλη, ο Αριστόξενος, μαθητής του Πλάτωνα και μουσικολόγος τον δεύτερο αιώνα π.Χ., είχε αναφέρει την εφεύρεση του νυχτερινού ρολογιού από τον Πλάτωνα, το οποίο κατασκευάστηκε με τη μορφή μιας μεγάλης κλεψύδρας. Ο μηχανισμός ελέγχου της στάθμης του υγρού στο δοχείο παρουσίαζε επίσης στοιχεία καινοτομίας και λειτουργούσε ως κλειστό σύστημα ελέγχου.

Ο Πλάτωνας χρησιμοποιούσε το ξυπνητήρι του τη νύχτα, πιθανώς με σκοπό να σηματοδοτεί την έναρξη των διδασκαλιών της επόμενης ημέρας. Η ανάγκη του για επίγνωση του χρόνου και η επιθυμία του να αξιοποιεί tốt την ημέρα του τον οδήγησαν σε αυτή την πρωτοποριακή εφεύρεση που προπορεύτηκε των εποχών του.

Πηγή: newsbeast.gr