Ο Μίμης Πλέσσας Η Σημαντική Κληρονομιά ενός Πολυτάλαντου Καλλιτέχνη


Ο Μίμης Πλέσσας, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής μουσικής, άφησε το στίγμα του στον καλλιτεχνικό κόσμο. Πέθανε σήμερα σε ηλικία σχεδόν 100 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα κενό στον χώρο της μουσικής. Η καριέρα του περιλαμβάνει 57 δίσκους, μουσική για 104 ταινίες και 70 σειρές, καθώς και συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες.

Γεννημένος στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα, ο Δημήτριος (Μίμης) Πλέσσας είχε από μικρός εξαιρετικές επιδόσεις στη μουσική και τα θετικά μαθήματα. Αν και ανακοίνωσε στη μητέρα του την επιθυμία του να γίνει μουσικός, εκείνη αντέτεινε την προτίμησή της για μια πιο σταθερή καριέρα. Έτσι, προχώρησε σε σπουδές Χημείας στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύοντας τις ικανότητές του παρά τις δύσκολες συνθήκες της Κατοχής.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές του, η μουσική παρέμενε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, καθώς έπαιζε πιάνο για να υποστηρίξει την οικογένειά του. Μάλιστα, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο, κέρδισε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Ωστόσο, η κατεύθυνση της ζωής του άλλαξε όταν συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό μουσικής και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Η ενθουσιώδης αντίδραση των καθηγητών του τον προέτρεψε να συνεχίσει στον μουσικό τομέα.

Η καρδιά του, παρά τις ακαδημαϊκές διακρίσεις και την υποτροφία για διδακτορικό στη Βιολογική Χημεία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, δεν μπορούσε να παραμείνει αποκομμένη από τη μουσική. Ο Πλέσσας έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ξεκίνησε την καριέρα του στη σύνθεση. Το ταλέντο του δεν άργησε να αναγνωριστεί, περνώντας από μία σειρά τυχαίων συναντήσεων που τον οδήγησαν σε μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία.

Η ζωή του Μίμη Πλέσσα αποδεικνύει ότι πολλές φορές οι δρόμοι της ζωής μας μπορούν να ανατραπούν από μια σειρά συμπτώσεων. Ήταν μία πολύπλευρη προσωπικότητα, και η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε πιστοποιεί τη σημασία της μουσικής του στην Ελλάδα.

Πηγή: newsbeast.gr