Ο Κυκλώνας Μίλτον και οι Επιπτώσεις του στη Φλόριντα


Ο κυκλώνας Μίλτον, με ταχύτητες άνω των 150 χιλιομέτρων την ώρα, έχει εξελιχθεί πάνω από τη Φλόριντα και κατευθύνεται ανατολικά, εκτός της χερσονήσου, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, Διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Οι τυφώνες σπάνια φτάνουν στην ξηρά σε τόσο ισχυρές κατηγορίες, με ελάχιστα περιστατικά τα τελευταία 100 χρόνια. Η Κατρίνα, που έφτασε ως κατηγορία 3, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Οι ταχύτητες ανέμου είναι πολύ υψηλές και δημιουργούν προβλήματα τόσο από τις βροχοπτώσεις όσο και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που επηρεάζει τις χερσαίες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».

«Έχουμε αναφορές για αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε πολλές περιοχές, αν και δεν έφτασε τα 4 μέτρα όπως αρχικά εκτιμήθηκε. Οι αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες έχουν προσδιορίσει περιοχές όπου αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση στη στάθμη», πρόσθεσε. Ωστόσο, εξήγησε ότι οι κυκλώνες εξασθενούν όταν βρίσκονται πάνω από την ξηρά λόγω της απώλειας τροφοδοσίας από τη θάλασσα.

«Μια φορά που συμβαίνει αυτό, οι βροχοπτώσεις παραμένουν έντονες και μπορεί να συνεχιστεί η κυκλωνική δραστηριότητα ως τροπική καταιγίδα για αρκετές ημέρες. Αναμένουμε ότι ο κυκλώνας θα συνεχίσει την πορεία του προς τον Ατλαντικό», δήλωσε. Επίσης, προειδοποίησε ότι τα νερά θα καθυστερήσουν να αποχωρήσουν από τις περιοχές που πλήττονται, κάτι που έχει συνέπειες που διαρκούν εβδομάδες και μήνες, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Κατρίνα.

«Οι τροπικοί κυκλώνες είναι από τα πιο ισχυρά και καταστροφικά φαινόμενα στη φύση, επηρεάζουν περιοχές όπως η Αμερική και η Κούβα, αλλά και νησιά της Καραϊβικής και της Ασίας. Όταν πλήττεται η Αμερική, υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα, αλλά αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν παντού κάθε χρόνο», σημείωσε.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρθηκε επίσης στην επιρροή της κλιματικής κρίσης στους τροπικούς κυκλώνες. Η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα συμβάλλει στην ανύψωση της θερμοκρασίας της θάλασσας, που παρατηρείται στην περιοχή μας. «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ ζεστή αυτή την περίοδο, 1-2 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές, επηρεάζοντας τις όποιες μετεωρολογικές συνθήκες», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr