Ο Φετουλάχ Γκιουλέν Αποτυπώνει Μια Πολυτάραχη Ιστορία Στην Τουρκία


Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας στις ΗΠΑ, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών, όπως επιβεβαίωσε η Άγκυρα. Η ιστοσελίδα Herkul δημοσίευσε την είδηση ότι ο Γκιουλέν πέθανε χθες το απόγευμα σε νοσοκομείο των ΗΠΑ.

Γεννημένος το 1941 σε χωριό στην επαρχία Ερζερούμ, η πορεία του Γκιουλέν ως ιεροκήρυκας ξεκίνησε το 1959, όταν διορίστηκε ιμάμης σε τζαμί στην Αδριανούπολη. Το κίνημά του, γνωστό ως «Χιζμέτ», επιδίωκε την προώθηση μιας μετριοπαθούς εκδοχής του ισλάμ, με έμφαση στη δυτικότροπη εκπαίδευση και τις ελεύθερες αγορές. Το δίκτυο που δημιούργησε επεκτάθηκε μέσω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολείων σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μεγάλη επιρροή.

Στο παρελθόν, ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν το 2013, όταν έρευνες για διαφθορά στοχοθέτησαν υπουργούς του Ερντογάν. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Γκιουλέν κατηγορήθηκε ότι ήταν πίσω από την κίνηση αυτή, κάτι που αρνούνταν κατηγορηματικά. Μετά την απόπειρα, ακολούθησε εκστρατεία καταστολής κατά των υποστηρικτών του, με χιλιάδες συλλήψεις και διαθεσιμότητες δημόσιων υπαλλήλων.

Επίσης, το δίκτυο του Γκιουλέν χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιτύχει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος δήλωνε ότι δεν είχε καμία σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Γκιουλέν υπηρέτησε ως φωνή του κινήματος «Χιζμέτ» μέχρι το θάνατό του, και η απώλειά του αφήνει πίσω της μια τεράστια κληρονομιά, αλλά και αντιπαραθέσεις που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την τουρκική πολιτική σκηνή. Πηγή: newsbeast.gr