Νέο πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών


Περισσότεροι από 17.000 νέοι έχουν ήδη συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα «απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους νέους 18-29 ετών» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, 17.349 νέοι έχουν υπογράψει συμφωνητικά με επιχειρήσεις και έχουν αρχίσει τη δράση.

Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προετοιμασία 25.000 ανέργων νέων ώστε να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι ηλικίας 18-29 ετών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ και είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε άλλο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης και δεν εργάζονται.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους το τρίμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού τους, οι επιχειρήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα με ανώτατους αριθμούς ωφελουμένων, όπως εξής: για 0-3 άτομα προσωπικό, ανώτατος αριθμός 1, για 4-9 άτομα, ανώτατος αριθμός 2, και συνεχίζει έτσι έως και 20% του προσωπικού για επιχειρήσεις με περισσότερους από 51 υπαλλήλους.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι επτά μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους συμμετέχοντες μηνιαία αποζημίωση η οποία ισούται με τον κατώτατο μισθό, συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών εισφορών και επιδομάτων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσω του e-ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή: οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στο gov.gr, προσδιορίζοντας την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα των θέσεων. Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει την πληρότητα των προϋποθέσεων και οι εργασιακοί σύμβουλοι προτείνουν υποψηφίους, από τους οποίους οι επιχειρήσεις επιλέγουν.

Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο και την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή».

Πηγή: newsbeast.gr