Νέο Παιδαγωγικό Πλαίσιο για τις Πρώτες Ηλικίες στους Σταθμούς της Ελλάδας


Ένα νέο παιδαγωγικό πλαίσιο πρόκειται να εφαρμοστεί σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, το οποίο θα αφορά παιδιά έως 4 ετών. Όπως δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προωθεί αυτήν την πρωτοβουλία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης των μικρών παιδιών και την διασφάλιση ποιοτικής μάθησης και φροντίδας για όλους τους μικρούς μαθητές.

Η υπουργός ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στη χώρα μας, καθιερώνεται ένα παιδαγωγικό πλαίσιο για τα παιδιά έως και 4 ετών». Το πρόγραμμα αναμένεται να δοκιμαστεί πιλοτικά από το β’ εξάμηνο του 2025, σε περίπου 100 σταθμούς, ύστερα από την επιμόρφωση των παιδαγωγών τους. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής, το εκπαιδευτικό υλικό θα διατεθεί επίσης στους περίπου 3.000 βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, προκειμένου να προχωρήσει η πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.

Επιπλέον, το υπουργείο σχεδιάζει τη δημιουργία ενός φορέα που θα έχει ως αποστολή την διαρκή επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας, δηλαδή του προσωπικού που εργάζεται σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Πηγή: newsbeast.gr