Νέες Αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ για Βελτίωση της Λειτουργίας και των Πληρωμών προς τους Αγρότες


Αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν προγραμματιστεί με στόχο την ανανέωση της εικόνας του οργανισμού. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έχει αναλάβει την εποπτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από τα μέσα Σεπτεμβρίου και προχωρά στην εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης που έχει υποβληθεί στο GD-Agri κι έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο δράσης θα διαρκέσει δώδεκα μήνες και στοχεύει στην αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, «σκοπός είναι η διόρθωση των αδυναμιών και των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές προς τους παραγωγούς». Ο υπουργός τόνισε ότι η εφαρμογή αυτού του σχεδίου δεν θα επηρεάσει τις λειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε τις επερχόμενες πληρωμές ενισχύσεων στους αγρότες, οι οποίες αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου.

Εντοπίστηκαν προβλήματα ειδικά στο τμήμα Πληροφορικής και στο τμήμα Εποπτείας Φορέων του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, προγραμματίζεται η πρόσληψη νέου προσωπικού, με αρκετές θέσεις να αφορούν το τμήμα Πληροφορικής. Επιπλέον, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ με προσωπικό μέσω συμβάσεων διάρκειας τριών ετών.

Στις προθέσεις είναι η δημιουργία νομικών πλαισίων που θα επιτρέπουν τη μετάταξη δημόσιων υπαλλήλων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και η υλοποίηση αδειών για αποσπάσεις και μετατάξεις, ώστε να συγκεντρωθεί εξειδικευμένο προσωπικό. Η νομοθετική ρύθμιση για τις μετατάξεις αυτόν τον επόμενο κύκλο κινητικότητας αναμένεται με ενδιαφέρον.

Σημαντικές βελτιώσεις αναμένονται και στη διαδικασία παρακολούθησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η επικύρωση εφαρμογών που θα ελέγχουν τα παραστατικά για καθυστερημένες αιτήσεις και η ανάπτυξη νέων οθονών για το Πληροφοριακό Σύστημα της ΚΑΠ.

Ακόμη, πρόκειται να τροποποιηθεί το εγχειρίδιο εσωτερικού ελέγχου, ώστε να εστιάσει περισσότερο στους ελεγχόμενους τομείς και διαδικασίες. Οι εσωτερικοί ελεγκτές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα επιμόρφωσης και θα πιστοποιούνται κατόπιν εξετάσεων.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών «εξυγίανσης» του οργανισμού, η ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών αποτελεί επίσης προτεραιότητα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, 197.000 αγρότες κλήθηκαν να επιστρέψουν συνολικά 52,3 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν ότι παρόμοια προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, όπως οι πληρωμές του 2017 που αφορούσαν 159.000 δικαιούχους.

Πηγή: newsbeast.gr