Νέα Δέσμη Ελέγχων του ΣΔΟΕ Εντοπίζει Παράνομες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες στην Αττική


Οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν τη δράση εταιρειών που διακινούσαν απομιμητικά προϊόντα, λαθραία καπνικά προϊόντα και νοθευμένα αλκοολούχα ποτά στην Αττική, προκαλώντας σημαντικές απώλειες για το ελληνικό Δημόσιο λόγω ανεξόφλητων δασμών και φόρων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, μία από τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν αφορούσε σε μια επιχείρηση που διακινούσε καπνικά προϊόντα με την τακτική της χωριστής εισαγωγής καπνού και αρωματικού υγρού. Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση απέφευγε την καταβολή των αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, με αποτέλεσμα διαφυγόντες δασμούς και φόρους ύψους 1.130.771€. Σχετική έκθεση στάλθηκε στο Τελωνείο Ηρακλείου για τον καταλογισμό προστίμων για λαθρεμπορία.

Οι ελεγκτές επίσης ανακάλυψαν την ύπαρξη εικονικών εταιρειών που διακινούσαν προϊόντα μέσω γνωστών υπηρεσιών ταχυμεταφοράς. Αυτές οι εταιρείες είχαν πωλήσεις συνολικού ύψους 10.607.352€ την τριετία 2019-2022, ενώ αποκρύπτονταν Φ.Π.Α. ύψους 9.646.075€. Η Υπηρεσία προχώρησε στη διαβίβαση πληροφοριών στις φορολογικές αρχές για περαιτέρω έλεγχο και υποβολή των αναλογούντων φόρων.

Επιπλέον, βάσει άλλης ενημέρωσης, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε μια εταιρεία που εισήγαγε αλκοολούχα ποτά με χαμηλό αλκοολικό τίτλο, για τα οποία έγιναν αποδέκτες μειωμένων δασμών. Μετά την εξέταση δειγμάτων, επιβεβαιώθηκε πως τα ποτά αυτά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την κατηγορία «ποτά από ζύμωση». Η συνολική επιβάρυνση που απέφυγε η επιχείρηση υπολογίζεται σε 4.205.426€, ενώ ενημερώθηκαν οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές για την επιβολή προστίμων.

Από τις έρευνες και τις διασταυρώσεις, προέκυψαν στοιχεία που ενέπλεκαν πρόσωπα σε αξιόποινες πράξεις, αναφορικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Η Υπηρεσία παρέπεμψε τις υποθέσεις αυτές στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Πηγή: newsbeast.gr