Μόνιμος Αντιγριπικός Εμβολιασμός Ενηλίκων Χωρίς Ιατρική Συνταγή


Σε μόνιμη βάση θα ισχύει ο αντιγριπικός εμβολιασμός ενηλίκων χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ιατρικής συνταγής, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε πρόσφατα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή η απόφαση επιτρέπει τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία, χωρίς την ανάγκη ιατρικής συνταγής, και ισχύει για όλες τις μελλοντικές εμβολιαστικές περιόδους.

Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης διάταξη για την παράταση των μέτρων που αφορούν τα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, η ισχύς των μηνιαίων και επαναλαμβανόμενων συνταγών φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Η λήξη των συνταγών ΕΟΠΥΥ που έχουν παρέλθει οι προθεσμίες τους, ανεξαρτήτως αν αυτές εκδοθούν μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θα παραταθεί μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα επανέκδοσης συνταγών για χρόνια νοσήματα μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης κατόπιν αιτήματος του ασθενούς, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της συνταγής. Οι φαρμακοποιοί θα αναγράφουν την ένδειξη «Επανασυνταγογραφούμενη σταθερή φαρμακευτική αγωγή, για χρόνιες παθήσεις» και τον ΑΔΤ του ατόμου που παραλαμβάνει τα φάρμακα.

Τέλος, η τροπολογία προβλέπει την επανέκδοση μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων γνωματεύσεων χρονίων πασχόντων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του e-ΔΑΠΥ, χωρίς την υποχρέωση εκτύπωσης της γνωμάτευσης ή θεώρησής της από ελεγκτή ιατρό. Στην εκτέλεση των γνωματεύσεων θα αναγράφεται ο ΑΔΤ του παραλήπτη για λόγους ταυτοποίησης, και οι γνωματεύσεις θα ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην ηλεκτρονική τους μορφή.

Πηγή: newsbeast.gr